Потребителите на ток в ЕС ще получат нови права, които

...
Потребителите на ток в ЕС ще получат нови права, които
Коментари Харесай

ЕК предлага да защити потребителите с фиксирана цена на тока

Потребителите на ток в Европейски Съюз ще получат нови права, които ще им разрешат да подписват контракти на закрепени цени, а в това време да имат по няколко или комбинирани контракти. Благодарение на по-големия избор, ползвателите ще имат опция за отбрана посредством дълготрайно обезпечени цени да се защитят от неочакваните ценови шокове.Тези промени се съдържат в препоръчаната от Европейската комисия смяна на структурата на пазара на тока.

Енергийният специалист Иван Хиновски дефинира новата енергийна политика като помъдряла. " Това ще докара до усмиряване на енергийните пазари. Този нов модел не трансформира коренно пазарния модел на Европа, само че ще докара до основаване на условия на дълготрайни вложения. Основният проблем са краткосрочните контракти ", счита той. 

По думите му битовите консуматори на свободния пазар е политическо решение на Европейска комисия, което България отсрочва. " Свободният пазар дава възприятието за обективност при установяване на цените. От това, че се постановат по-високи цени на електрическата енергия, на един предстоящ контролиран пазар ще бъдем предпазени, тъй като ще знаем каква ще е цената месеци напред. До актуализация на нормативната уредба, не чакам смяна в цените на тока и парното ", съобщи пред Нованюз Хиновски. 

Според притежателя на дребна разпределителна уредба край Мездра Тони Йорданов има наложителна продажба на електрическа енергия на пазарна цена на търговец. " От него, плащайки си таксите, на различен мой обект би трябвало да си закупя ток, плащайки такси на РЕП. Би трябвало обаче да можем произвеждайки ел. сила да можем да зареждаме нашите си обекти с минимална такса за преносната и разпределителната мрежа. Може да се договрим непосредствено с консуматори за продажба на ток, с минимални такси или да се построяват местни разпределителни мрежи ", предложи той. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР