Потребителите на iPhone в Европейския съюз ще могат да изтеглят

...
Потребителите на iPhone в Европейския съюз ще могат да изтеглят
Коментари Харесай

Новият закон на ЕС принуди Apple да направи дълго отлагани промени за iPhone

Потребителите на iPhone в Европейския съюз ще могат да изтеглят приложения от уеб страници, а не само от App Store или конкурентен магазин за приложения, заяви колосът от Купертино през днешния ден. Ходът идва в отговор на новия Закон за цифровите пазари (Digital Markets Act, в резюме DMA) на Европейската комисия.

Това е сериозен поврат за Apple. Компанията от години се бори против това да разреши изтеглянето на програмен продукт за iPhone от интернет, като се базира на проблеми със сигурността и правото на Apple да диктува потребителското преживяване.

Съобщението от вторник е най-новият образец за това, че Законът за цифровите пазари принуждава Apple да направи дълго отлагани промени в бизнес процесите на своя App Store. DMA има за цел да принуди огромните софтуерни компании, в това число Apple, да отворят своите платформи за по-малките си съперници.

Възможността за евакуиране на приложения от интернет ще стартира по-късно тази пролет и изисква от разработчиците да дават отговор на „ характерни критерии “, като да вземем за пример да имат приложение с над 1 милион изтегляния в Европа. Apple въпреки всичко ще събира такса, означиха от там.

Apple съобщи, че фирмите могат да оферират и магазин за приложения за iPhone в Европа, стига той да дава достъп единствено до приложенията на един разработчик.

„ Разпространението на приложения непосредствено от уеб страница изисква отговорност и контрол на потребителското преживяване, в това число опция за ръководство на приложенията и обезпечаване на поддръжка на клиентите и възобновяване на суми “, съобщи Apple.

Apple ще оторизира разработчиците, откакто отговорят на избрани критерии и се ангажират с непрекъснати условия, които оказват помощ за отбраната на потребителите. “

В рамките на DMA Apple бе принудена да позволи магазини за приложения на трети страни в Европа. Също по този начин възвърне акаунта на разработчика на Epic Games в хода на правосъден спор и се отхвърли от възбраната на директните пътища за уеб приложения на главния екран на iPhone. Действията на Apple допускат, че Европейската комисия ще може сполучливо да контролира Apple в района на фона на опасността от санкции и други наказания при неспазване на разпоредбите.

Apple към момента възнамерява да начислява такса от 50 евроцента за изтегляния на приложения отвън своя App Store, в това число изтегляния на уеб приложения.

Компанията съобщи, че Европа съставлява към 7% от приходите на App Store на Apple.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР