Потребителите на Facebook ще бъдат по-добре информирани за достоверността на

...
Потребителите на Facebook ще бъдат по-добре информирани за достоверността на
Коментари Харесай

Facebook активира у нас проверка на фактите от трети страни


Потребителите на Фейсбук ще бъдат по-добре осведомени за достоверността на информацията
(снимка: CC0 Public Domain)

Фейсбук започва в България стратегия за инспекция на обстоятелствата от трети страни в партньорство с AFP – проверител на обстоятелствата, сертифициран посредством Международната мрежа за инспекция на обстоятелства (IFCN).

В битката с дезинформацията Фейсбук си партнира с самостоятелни проверители на обстоятелствата от целия свят, които преглеждат и правят оценка достоверността на наличието. Когато проверителите на обстоятелства оценят дадена история като погрешна, Фейсбук я демонстрира по-надолу във фийда на потребителите, като по този метод доста понижава нейното разпространяване.

Това стопира шерването на лъжлива информация и понижава броя на хората, които я виждат. Ограничава се и разпространяването на страници и домейни, които неведнъж споделят подправени вести, като се отстранява и опцията им за реклама.

Маркирайки обещано наличие като подправено, Фейсбук предизвестява хората, които го виждат или се пробват да го споделят, че информацията в него е погрешна. Проверителите на обстоятелства не отстраняват сметки или страници от Фейсбук.

Оценената като погрешна история ще се демонстрира по-надолу във фийда на потребителите
(снимка: Facebook)

„ Борбата с подправените вести е отговорност, която одобряваме съществено, по тази причина непрестанно работим в посока на това да ограничим разпространяването на погрешни вести на нашата платформа ”, разяснява нововъведението Якоб Туровски, началник на отдел „ Обществени политики ” във Фейсбук за Полша, Прибалтика, Румъния и България.

AFP е основен сътрудник на Фейсбук във връзка с инспекцията на наличието с публицисти от целия свят, участващи в процеса, разясни той.
още по тематиката
Програмата е в сходство със тактиката от три елементи на Фейсбук за възстановяване на качеството и достоверността на историите в потребителския „ нюзфийд ”. Като част от нея обществената мрежа отстранява сметки и наличие, които нарушават нейните „ Стандарти на общността ” или „ Политики за рекламиране ”, лимитира разпространяването на подправени вести и неавтентично наличие, както и осведоми хората, като им дава повече подтекст за изявленията, които виждат.

След Полша, Балканите, Чехия, Словакия и Румъния прибавянето към листата на Унгария и България ще помогне на AFP да укрепи своята мрежа за инспекция на наличието в Централна и Източна Европа, съобщи Кристин Бухагиар, районен шеф на AFP в Европа.

Сега организацията обгръща 17 европейски страни и работи на 12 разнообразни европейски езика. А все още Фейсбук си партнира с над 80 проверители на обстоятелства на над 60 езика в международен мащаб.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР