Потребителите на електроенергия, които имат право на субсидия за сметките

...
Потребителите на електроенергия, които имат право на субсидия за сметките
Коментари Харесай

€600 субсидия за 1,3 млн. потребители в Гърция заради скъпия ток

Потребителите на електрическа енергия, които имат право на дотация за сметките за електрическа енергия със задна дата, оповестена от министър-председателя Кириакос Мицотакис в четвъртък, ще могат да подават заявките си в онлайн платформа, която ще бъде отворена при започване на юни, заяви държавното управление в петък. Мярката се отнася за сметките, издадени от декември 2021 година до този месец, и ще покрива потреблението в главното жилище, надвишаващо 300 киловатчаса на месец, за семейства с заявен годишен приход до 45 000 евро.

Това се отнася за 1,3 млн. консуматори , които ще могат да аплайват за дотацията - с таван от 600 евро за всеки - на държавния портал Gov.gr. В заявката си те ще би трябвало да заявяват номера на електромера си и IBAN на банковата си сметка, като ще имат опция да актуализират и информацията за главното си жилище.
 Гърция с проект за високите сметки за ток
Гърция с проект за високите сметки за ток

Предвижда се да няма подоходни критерии

Платформата автоматизирано ще извлича данните за приходите от Taxisnet, а от доставчиците на електрическа енергия ще получава данните за потреблението, към този момент изплатената дотация за първите 300 KWh/месец и сумата на отстъпките от доставчиците, както и цената на тяхната коригираща уговорка за тези шест месеца. От общата сума ще бъде приспадната сумата на дотациите и отстъпките, а 60 % от разликата ще бъде преведена по банковите сметки на потребителите до 15 дни след подаване на заявката.

Това на процедура значи, че потребителите без плаващи цени за електрическа енергия (т.е. без уговорка за корекция) няма да получат никакви спомагателни дотации, до момента в който клиентите на PPC с плаващи цени ще получат единствено дребна дотация, защото енергийната компания към този момент предлага отстъпки за ползване сред 300 и 600 MWh.

Заместник-министърът на финансите Тодорос Скайлакакис посочи, че дотацията е предпазена от конфискация .
 В Гърция инфлацията нанася сериозен удар
В Гърция инфлацията нанася сериозен удар

Спад в действителните приходи, боязън от безработица и нов цикъл на криза, 65% от потребителите " едвам свързват двата края "

Общият размер на новия пакет за подкрепяне на семействата и предприятията, който способените министри обясниха в петък, възлиза на 3,2 милиарда евро до края на годината, като 1,1 милиарда евро от тях ще бъдат покрити от държавния бюджет. Разходите за дотациите за сметките за електрическа енергия през май и юни ще доближат 900 млн. евро.

Министърът на финансите Христос Стайкурас разгласи също по този начин удължаването до юни на дотацията за дизелово гориво в размер на 0,15 евро на литър , за което бюджетът ще заплати 45 млн. евро.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР