Потребителите на Chrome ще получат по-хубав текст, подобрен с технология

...
Потребителите на Chrome ще получат по-хубав текст, подобрен с технология
Коментари Харесай

Технология на Microsoft подобрява браузъра Chrome


Потребителите на Chrome ще получат по-хубав текст, усъвършенстван с технология на Microsoft
(снимка: CC0 Public Domain)

Преди към три години Microsoft направи промени в изобразяването на текст в своя браузър Edge, с цел да може приложението да демонстрира по-хубави шрифтове, с усъвършенствана гама и контрастност. Това стана допустимо, откакто Edge стартира да следва настройките на ClearType Text Tuner в Windows. Сега Microsoft оказва помощ на Гугъл да внедри сходна технология в Chrome.

Според уебстраницата, неналичието на потребителски настройки за обрисуване на текст е „ отдавнашно потребителско недоволство ” – то датира от 2015 година Проблемът е, че Chromium употребява обрисуване на текст Skia с твърдо кодиран контрастност и гама стойности за всяка платформа, което прави корекциите и персонализациите невъзможни, отбелязва Neowin.

В резултат на това текстът в Chrome и други браузъри, основани на Chromium, наподобява доста по-тънък и по-светъл, изключително на CJK знаци (китайски, японски и корейски езици), които употребяват антиалиасни пиксели във всеки изобразен глиф. Можете също да видите разликата, като сравните Chrome с Edge или Firefox.

„ Подобно на доста лични приложения на Windows, Legacy Microsoft Edge употребява рамката DirectWrite, с цел да рендира глифове на екрана. Ползата от потреблението на DirectWrite е, че се съблюдават избрани потребителски настройки за цялата система и се употребява еднакъв конвейер за обрисуване във всички други лични приложения на Windows ”, разяснява Microsoft.
още по темата
Chromium, назад, употребява DirectWrite единствено за част конвейера за обрисуване на текст: изброяване на шрифтове, добиване на информация за глифове и генериране на растерни изображения на глифове; той ръководи лично оформление и обрисуване на текст. Това разрешава наново потребление на кода на разнообразни платформи, само че в Windows резултатите нормално са разнообразни от останалата част от текстовото обрисуване на системата ”, допълват разработчиците.

„ Окончателното композиране на растерни изображения на глифове в Chromium се обработва от графичната библиотека Skia и не зачита систематичните настройки на Windows за възстановяване на контраста и гама промяна на антиалиасиран текст ”, прецизират още от Microsoft.

Microsoft желае да помогне на Chrome в това отношение, като направи Skia кадърен да „ избира ” и ползва настройките на ClearType Text Tuner. Страницата Chrome Platform Status споделя, че функционалността ще бъде налична във версия 124 на Chromium.

Ако употребявате Edge и желаете да опитате усъвършенстван контрастност на текста, отидете на edge://flags и включете флага „ Подобряване на контраста на текста ”. Ще забележите по-добра гама и контрастност незабавно след рестартиране на браузъра. За по-драстични резултати натиснете Win+R и въведете cttune или потърсете „ Adjust ClearType text ”.

Microsoft планираше да направи подобренията в изобразяването на текст включени по дифолт във версия 92 на Chrome, само че през днешния ден, в неотдавна пуснатата версия 123, флагът към момента е „ Disabled ” по дифолт.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР