Потребителите могат да проверят валидността на е-винетката си на сайта

...
Потребителите могат да проверят валидността на е-винетката си на сайта
Коментари Харесай

Над милион е-винетки за 74 млн. лв. са продадени от началото на 2020 г.

Потребителите могат да ревизират валидността на е-винетката си на уеб страницата www.bgtoll.bg

Над един милион е-винетки на стойност повече от 74 млн. лева са продадени от началото на 2020 година Пикът е бил на 31 януари, когато са купени близо 96 хиляди е-винетки, от които 77 хиляди са годишни. Близо две трети от продадените през 2020 година са за интервал от година. За съпоставяне през 2019 година най-вече винетки са продадени на 1 февруари – 119 хиляди, от които 102 хиляди са били годишни. Това оповестиха от пресцентъра на АПИ.

В края на януари и при започване на февруари е пикът за замяна на годишната винетка, защото до началото на 2018г. годишните стикери бяха с годност до 31 януари на идната година. В съпоставяне с януари 2019 година, когато беше въведена електронната винетка и продажбите стартираха на 17 декември 2018 година, в този момент има растеж от 4 млн. лева в постъпленията, без да е променяна цената на винетките. Един от факторите за това е дисциплиниращият резултат на електронната система за събиране на пътни такси и тол контрола.

За улеснение на потребителите валидността на е-винетката може да бъде тествана на уеб страницата www.bgtoll.bg от бутона „ Проверка на винетка “. От електронната страница на Националното тол ръководство притежателите или ползвателите на пътни транспортни средства имат опция да получат информация както за винетка, купена от каналите за продажба на Агенция „ Пътна инфраструктура “ и нейните сътрудници, по този начин и за такава, издадена посредством Агенцията за обществено подкрепяне, а също и за валидността на пътната такса при пререгистрация на автомобил.

Приканваме водачите да са изключително деликатни при въвеждането на данните на автомобила и интервала на годност на винетката, като ревизират още един път информацията преди да завършват покупката. Изписването на регистрационния номер на пътното транспортно средство може да е на кирилица или латиница, само че буквите и цифрите би трябвало графично да подхождат на тези от талона. Тирета, точки и шпации не се вписват. Символите за нула (0) и за буквата О не са взаимозаменяеми.

Отговорността за попълване на правилна информация за номер на пътното транспортно средство, категорията му и интервала на годност на винетката е на притежателя или ползвателя му. В случай на погрешно декларирани данни се смята, че не е заплатена дължимата винетна такса за съответния автомобил. Kорекции поради неверно въведени данни в системата не се позволяват.

След старта на автоматизираното електронно правоприлагане нарушителите ще бъдат уведомявани за глобите, които дължат или от екипите на тол контрола на пътя, или по пощата с електронен фиш.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР