Потребителите да бъдат внимателни заради нови криминални действия, свързани с

...
Потребителите да бъдат внимателни заради нови криминални действия, свързани с
Коментари Харесай

Потребителите да бъдат внимателни заради нови криминални действия, свързани с банкнотите у нас

Потребителите да бъдат деликатни поради нови престъпни дейности, свързани с банкнотите у нас.

Печатница за подправени пари беше разрушена в Шумен. Задържани са двама мъже на междинна възраст, които имат предишни присъди за закононарушения от общ темперамент.

Това заяви окръжният прокурор Орлин Куздов, съобщи Българска национална телевизия

Открити са подправени банкноти по 50 лева и 500 евро с извънредно високо качество. Намерени са и доларови банкноти.

" Освен че не могат да бъдат различени на улицата, те са минавали и през банкомати ”, изясни заместител окръжният прокурор на Шумен Делян Димитров.

Задържаният под стража основател на подправените банкноти е оповестил, че е основал най-малко 2000 броя петдесетолевки. Около 1000 са засечените подправените еврови банкноти.

" Но е допустимо в оборот да са доста повече ", разяснява Димитров.

По случая чиновници на Главна дирекция " Борба с проведената престъпност " работят повече от година. Единият арестуван под стража е създавал подправените банкноти, а другият, който е с мярка домакински арест, е отговарял по-скоро за разпространяването им. Двамата мъже са си общували само по интернет.

В световната мрежа са търсили и информация за материалите и техниката, които са нужни за изработването на копията на банкнотите. Осигурявали са си хартия от Китай и Турция, а турската хартия е предопределена за пакетирането на дюнери, посочи заместител окръжният прокурор.

" За първи път имаме подобен триумф в Шумен. Това е тежко посягане против цялата финансова система на България и Европейския съюз ", сподели окръжният прокурор Орлпечатницаин Куздов.

При доказване на закононарушението в съда, основателят на подправените банкноти може да получи присъда от 5 до 15 години.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР