Потребител на ТикТок твърди, че руският президент Владимир Путин е

...
Потребител на ТикТок твърди, че руският президент Владимир Путин е
Коментари Харесай

Проверка на факти: Фалшив указ на Путин признава Тексас за независима република

Потребител на ТикТок твърди, че съветският президент Владимир Путин е подписал декрет, с който признава Тексаска национална република. Към обявата, която продължава да натрупа известност, е прикачена фотография, за която твърди, че съставлява формален документ.



Към 01/02/24 обявата е забелязана 2994 пъти и е харесана от 104 консуматори.

Документът има всички атрибути на указите на съветския държавен глава - герб и щемпел, а оформлението на самия текст е съгласно шаблоните за този вид публични документи в Русия. Това демонстрира съпоставяне сред, и споделения в ТикТок документ.

Прави усещане обаче, че на фотографията в обществената мрежа е изрязана датата, както и част от текста в лявата и дясната му част.

Същата фотография се разпротранява и в съветската обществена мрежа ВКонтакте. Там към този момент е добавена датата 26 януари 2024 година



На не е оповестен декрет с такава дата.

Използвахме фотографията от съветската мрежа, с цел да се опитаме да намерим първоизточника посредством назад търсене на изображението. Руската търсачка Яндекс откри съвпадане с документ от 21 февруари 2022 година

При деликатно вглеждане излиза наяве, че той е изцяло еднакъв с показания като декрет от началото на тази година - като текст и точки. Единствената разлика е, че вместо Тексаска, написа Донецка национална република.

Откриваме истинския декрет на Владимир Путин за признаването на Донецка национална република. Той съдържа баркод, чийто номер е еднакъв с баркода на документа за " Тексаската национална република ", популяризиран в мрежата ВКонтакте.



На базата на тези обстоятелства, можем да заключим, че указът, популяризиран в ТикТок от български консуматор е подправен, а изказванието, че съветския президент Владимир Путин е признал " Тексаска национална република " е погрешно. За операцията е употребен същински декрет, с който Путин признава Донецката за самостоятелна република.

На 21 февруари 2022 - три дни преди да стартира пълномащабна война в Украйна, Москва призна за самостоятелни Луганска и Донецка национални републики.

Каналът в ТикТок, който популяризира подправения декрет, разгласява серия дезинформация по този въпрос.



Същият консуматор продължава линията с дезинформация за разединение на американския щат и с обява, за която твърди, че е " формалният документ, с който Тексас афишира, че се намира в положение на война съгласно конституцията на Съединени американски щати ".



Този път документът е същински, демонстрира информация на интернет страницата на губернатора на щата Грег Абът. В.

Публикувано е, в което той акцентира конституционното право на Тексас за самозащита и самоотбрана " след отхвърли на президента Джо Байдън да извърши отговорностите си да подсигурява сигурността на границата ".

Конфликтът сред щатските управляващи в Тексас и федералното държавно управление е поради напора на мигранти. Губернаторът републиканец Грег Абът подреди слагането на заграждения на сектор от границата с Мексико, с цел да възпре противозаконното им прекосяване.

Федералната гранична защита, обаче, не беше съгласна с това и преряза част от оградата, което предизвика щата Тексас да заведе дело против федералното държавно управление. Върховният съд на Съединени американски щати реши в интерес на федералното държавно управление и по този начин се стигна до отговора на губернатора.

Какво написа в изказването на губернатор Абът?

Губернаторът на Тексас се базира на конституцията на страната, съгласно която изпълнителната власт на Съединени американски щати има конституционното обвързване да ползва федералните закони. Провалът на администрацията на президента Байдън да извърши тези отговорности, в частта им за задържането на незаконни имигранти, дава съображение на щатските управляващи да разгласят навлизане и да задействат правото на самозащита, написа Абът.

Според страната е длъжна да пази всеки един щат от инвазия. Именно такава съзира Грег Абът в напора от мигранти и многото случаи на незаконни пресичания на границата.

Губернаторът, станал прочут с натоварените с мигранти рейсове, които пращаше в очебийно демократични градове, акцентира още, че за три година са засечени над 6 милиона незаконни пресичания на границата. Според Абът това му дава съображение да задейства , който подсигурява правото на самоотбрана на всеки един щат, в който има инвазия или непосредствена заплаха.



Спорът сред Тексас и Белия дом в действителност провокира мнения в американски медии, че има заплаха от експлоадирането на революция, в случай че бойците от Националната армия на Тексас бъдат принудени да избират сред лоялността си към щата и лоялността си към страната си. В допълнение всички губернатори от Републиканската партия поддържаха сътрудника си, употребявайки в общото си изказване език, употребен точно преди началото на Гражданската война в Съединени американски щати.

Гражданска война обаче, няма оповестена, а спорът сред Абът и Байдън прелива от ден на ден към предизборната конкуренция за президент на Съединени американски щати, където е допустимо главен кандидат на републиканците да се окаже подкрепяния от Грег Абът някогашен президент Доналд Тръмп.



Проблемът в Тексас тлее от години, само че се изостри, откакто мигрантите възобновиха опитите си да доближат до Съединени американски щати след края на пандемията.

Предизборната акция също играе основна роля, като се има поради, че губернаторът на щата е измежду най-верните поддръжници на Доналд Тръмп и актуалният претендент за президент употребява рецесията, с цел да нападна съперника си Джо Байдън.

Заключение: Твърденията, че щата Тексас е оповестил революция на Съединени американски щати и самостоятелност, която президентът на Русия е признал, са погрешни. " Указът " за Тексаска национална република е подправен и съставлява преправения декрет на Владимир Путин за признаването на Донецка национална република. Изявлението на губернатора на Тексас Грег Абат, с което акцентира конституционното право на Тексас за самозащита и самоотбрана, не е оповестяване на положение на война, а право, обезпечено от главния закон на Съединени американски щати.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР