Потоците на руски газ към съседна Финландия ще спрат в

...
Потоците на руски газ към съседна Финландия ще спрат в
Коментари Харесай

Москва спира доставките на газ за Финландия в събота

Потоците на съветски газ към прилежаща Финландия ще спрат в събота сутринта. Това заяви финландският държавен газов оператор " Гасум ", представен от  " Ройтерс ".

" В петък следобед, 20 май, " Газпром износ " осведоми " Гасум ", че доставките на природен газ за Финландия по съществувашия договор ще бъдат прекратени в събота, 21 май, в 02:00 часа ", се споделя в известието.

Финландия отхвърли да заплати на " Газпром " в рубли, както Русия изиска от европейските страни. Новината за прекъсването на газа не изненада финландския оператор, който по-рано разгласи, че чака уведомление за това в околните дни.

„ Изключително тъпо е, че доставките на природен газ по контракта ни ще бъдат спрени. Ние обаче деликатно се подготвяхме за тази обстановка и при изискване, че няма разстройства в газопреносната мрежа, ще можем да снабдим всички наши клиенти с газ през идващите месеци ", сподели изпълнителният шеф на компанията Мика Вильянен.

Страната внася 70% от синьото гориво от прилежаща Русия, само че това съставлява единствено към 5% от годишното енергийно ползване. От компанията твърдят, че са подготвени да продължи да доставят газ на финландските си клиенти от други източници през газопровода " Балтиконектор ", който свързва Финландия и Естония.

В началото на седмицата президентът и държавното управление на Финландия публично потвърдиха желанието страната да кандидатства за участие в НАТО. Това ще проправи пътя към разширяване на 30-членния западен боен алианс на фона на съветската война в Украйна. Новината беше обявена от президента Саули Ниинистьо. 

Ниинистьо е разговарял по телефона с Владимир Путин, с цел да го осведоми за аргументите за решението на управляващите да се причислят към НАТО - исторически поврат в политиката на Хелзинки след края на Втората международна война. 

" Президентът Ниинистьо сподели на президента Путин какъв брой фундаментално се промени обстановката със сигурността на Финландия след съветските претенции от края на 2021 година, които целяха недопускане на други страни от участие в НАТО, и след огромната съветска инвазия в Украйна през 2022 година ", се споделя в известие на администрацията в Хелзинки.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР