Построяването на пристанището и изграждането на дигата в морето, които

...
Построяването на пристанището и изграждането на дигата в морето, които
Коментари Харесай

Ще дочакат ли в Газа спасителното пристанище на американците?

Построяването на пристанището и построяването на дигата в морето, които ще се употребяват за доставка на филантропична помощ в Газа, ще лишават най-малко месец или даже два, с цел да станат изцяло оперативни, сподели прессекретарят на Пентагона Патрик Райдър, представен от CNN.

Райдър също по този начин сподели, че най-вероятно ще са нужни към 1000 американски военни за построяването на доковете и дигите.

Удълженият график отразява комплицирания темперамент на плана, втората такава незабавна мярка, оповестена от администрацията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън за по-малко от седмица, с цел да се опита да облекчи отчайващата филантропична обстановка, пред която са изправени палестинците в Газа, породена от отхвърли на Израел да отвори спомагателни сухопътни пропускателни пунктове.

Инициативата ще има за цел да разшири морския кулоар, по който Съединени американски щати, Европейската комисия, Обединените арабски емирства, Кипър и Обединеното кралство работят за даване на директна помощ.

Разочарованието в администрацията нараства поради привидния отвод на израелското държавно управление да признае неотложността на филантропичната рецесия, макар възходящия напън от страна на Съединени американски щати. Американското военно пристанище е измежду поредност от ограничения, оповестени от интернационалната общественост за облекчение на рецесията в Газа, където повече от два милиона души се нуждаят от храна, а здравната система е съвсем в колапс.

Планът американските военни да разположат плаващ док, което президентът Джо Байдън разгласи в обръщението си за положението на Съюза в четвъртък вечерта, беше оголен единствено дни откакто Съединени американски щати започнаха да хвърлят филантропична помощ от въздуха в Газа, с цел да се опитат да оказват помощ на популацията, за което Организацията на обединените народи предизвестява, че е на ръба на гладна гибел.

Но хилядите дажби, пуснати едновременно от военновъздушните сили на Съединените щати, надалеч не са това, което е належащо за изхранването на повече от два милиона палестинци, останали в Ивицата. Според филантропичния чиновник на Организация на обединените нации Сигрид Каг те са „ капка в морето “.

Морският кулоар ще се употребява от голям брой народи, само че плаващият док край крайбрежията на Газа ще се ръководи от държавното управление на Съединени американски щати и ще бъде издигнат от американските военни, в това число военноморски и боен личен състав. Пристанището ще разреши на корабите да разтоварят помощта, която по-късно ще бъде превозена посредством дига до Газа, която също ще бъде издигната от американската войска, споделиха публични лица. Строителството ще употребява взаимните логистични благоприятни условия на военните по крайбрежието, което включва разтоварване на товари от кораби в региони без закрепени пристанищни уреди. За последно Съединени американски щати са употребявали тази дарба в обучение предходната година, наречено Talisman Saber, съгласно Райдър.

Военният личен състав на Съединени американски щати няма да транспортира помощ от дигата до Газа, сподели Райдър в петък, а тя ще бъде закотвена на брега от районни сътрудници в Газа. Способността, откакто стартира да действа, може да обезпечи до 2 милиона хранения дневно на хората в Газа, сподели още Райдър. 

Концепцията за краткотраен док е създадена частично от организация, наречена Fogbow, консултантска група, формирана от някогашни военни, чиновници на Организация на обединените нации, USAID и Централно разузнавателно управление на САЩ, съгласно човек, осведомен с планирането. Операцията е вътрешно наричана Plan Blue Beach, сподели човек, осведомен с планирането. Fogbow се ръководи от някогашни високопоставени чиновници на американската войска и разузнаването. Служител от Катар сподели пред CNN, че влагат 60 милиона $ в самодейността за морски кулоар, за която се чака Fogbow да поеме оперативно управление, в това число превозване на помощ от доковете до плажа и предаването й за разпространяване. Това публично-частно партньорство ще доставя 200 камиона с филантропична помощ всеки ден от Кипър до Газа. Катар се съгласи на забележителна финансова помощ.

Американски чиновник сподели, че Съединени американски щати водят договаряния с редица други организации, с цел да оказват помощ с плана, само че към момента нищо не е формализирано. Предизвикателствата към момента са големи. Тъй като Белият дом изключи опцията американски бойци да влязат в Газа, Съединени американски щати към момента се пробват да дефинират кой ще бъде от другата страна на дигата, с цел да получи помощ и да я разпредели в линията, споделиха публични лица.

„ Нареждам на американските военни да управляват незабавна задача за основаване на краткотрайно пристанище в Средиземно море край крайбрежията на Газа, което може да приема огромни колета с храна, вода, медикаменти и краткотрайни убежища “, сподели Байдън в четвъртък. " Няма да има нито един американски ботуш на земята в Ивицата ", добави още той. 

Американски чиновник сподели, че филантропични служащи ще бъдат на мястото на кацане, с цел да извлекат, съхраняват и разпределят помощта от кея. Друг човек, осведомен с планирането, сподели, че дистрибуторите ще бъдат локални палестинци, ръководени от Организация на обединените нации. Всички кораби, идващи на плаващия док, също ще би трябвало да бъдат тествани авансово от съображения за сигурност.

Пилотна стратегия за морски кулоар без пристанища, водена от Обединените арабски емирства, се чака да стартира да доставя помощ този уикенд, заяви Европейският съюз в петък. Но програмата, която е създадена в съдействие с нестопанската организация за подкрепяне World Central Kitchen, включва единствено един по-малък транспортен съд.

„ Тази военноморска интервенция остава бързо разрастваща се и изменяща се обстановка “, се споделя в изказване на World Central Kitchen, отбелязвайки, че нейните старания са обособени от известието на Байдън.

Дискусиите за отваряне на морския кулоар се ускориха през последните седмици, защото стана ясно, че филантропичната помощ не се освобождава задоволително бързо през дребното отворени сухопътни пропускателни пунктове към Газа, споделиха публични лица. Представители на администрацията и интернационалните филантропични служащи неведнъж са подчертавали, че би трябвало да има „ поток “ от помощ за хората в Газа и че най-ефективният метод да се направи това е посредством прекосяване по суша.

Американски чиновници настояват от месеци, че единствената причина израелският министър председател Бенямин Нетаняху да е трансформирал някоя от позициите си по спора в Газа е поради напъните на администрацията на Байдън. Въпреки това седмиците и седмиците на засилен устен напън от страна на Съединени американски щати не съумяха да накарат израелското държавно управление да отвори спомагателни пропускателни пунктове за помощ, даже когато филантропичната рецесия се задълбочи. През февруари, когато израелските митинги набъбнаха на Граничен контролно-пропусквателен пункт Керем Шалом, броят на камионите, които можеха да преминат през съществуващите Граничен контролно-пропусквателен пункт, внезапно понижа.

Отчаянието доближи своя връх предишния четвъртък, когато повече от 100 души бяха убити, когато израелските войски откриха огън, до момента в който хората се втурнаха с ескорт с храна на север. Президентът и вицепрезидентът на Съединени американски щати споделиха, че Израел " няма опрощение " да не усили помощта, позволена за Газа.

В четвъртък почитан чиновник на американската администрация сподели, че " държавното управление на Израел е подготвило нов сухопътен пункт непосредствено в северната част на Газа ", само че не сподели къде ще бъде той.

„ Това трето прекосяване ще разреши помощта да отиде непосредствено до популацията в Северна Газа, което е в последна потребност “, сподели служителят пред кореспонденти. „ Както Организация на обединените нации удостовери през днешния ден, чакаме първите колета да преминат от там през идващите седмици, като стартираме с пилотен план и по-късно го увеличим. “

Кааг, старши координатор на Организация на обединените нации за филантропична помощ и възобновяване на Газа, акцентира, че " в случай че всичко минава през един или два пропускателни пункта, не можем да чакаме чудеса, изключително когато обстановката в Газа е доста сложна ".

Главният въпрос е какъв брой хора в Ивицата Газа ще доживеят да получат филантропична помощ през новопостроеното пристанище от Съединени американски щати. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР