Построяването на газопровода "Северен поток 2" е стратегическа грешка, на

...
Построяването на газопровода "Северен поток 2" е стратегическа грешка, на
Коментари Харесай

Дуда: „Северен поток 2“ е стратегическа грешка, на която НАТО трябва да отговори

Построяването на газопровода "Северен поток 2 " е стратегическа неточност, на която евроатлантическата общественост би трябвало да откри отговор. Това съобщи през днешния ден президентът на Полша Анджей Дуда, представен от организация "Укринформ ". Изявлението беше направено пред Варшавския конгрес по сигурността.

"Това газопровод не трябваше да се построява, това е неточност със стратегическо значение за евроатлантическата общественост. " - уточни Дуда.

По думите му, става дума освен за ампутиране на Украйна, Словакия или Полша от преноса на съветски газ.

"Става дума за нещо по-голямо - даването на Русия на опция да шантажира в стратегически проект цялата западна общност, което надалеч надвишава сферата на енергетиката. " - акцентира президентът на Полша.

По думите му, в НАТО би трябвало да се организира полемика по тематиката по какъв начин общността да реагира на политическите, енергийните и военните предизивикателства, които може да донесе стартирането на "Северен поток 2 ".

Той сподели още, че Полша интензивно поддържа политиката на отворени порти в НАТО и в Европейски Съюз.

"Не може да забравяме за Грузия, Украйна, Молдова или страните, на които се лишава правото на самоопределяне - като Беларус. Полша интензивно се застъпва за стремежите на тези страни, като поддържа политиката на отворени порти, както в НАТО, по този начин и в Европейски Съюз ". - означи Дуда.

Той подсети, че враговете на западните демокрации боравят принадлежности за влияние като дезинформация, хакерски атаки или интервенция във вътрешните им избори.

"Ние също виждаме хибридни дейности от страна на беларуските спецслужби, които трансферират мигранти на територията на Европейски Съюз ", добави полският водач.

Той установи, че с разширението на военната си интензивност Русия заплашва НАТО от изток, север и юг. Според него тази опасност се нуждае от сложен отговор.

Дуда означи, че извършените неотдавна учения "Запад 2021 " са посочили, че Русия създава сюжети за пълномащабен спор с НАТО на територията на Полша и прибалтийските страни.
Полският президент е уверен, че срещата на НАТО в Мадрид през идната година би трябвало да създаде сложен отговор на всички вероятни закани.

Припомняме, през вчерашния ден, 4 октомври, операторът на "Северен поток 2 " съобщи, че е почнало запълването с газ на първата тръба на газопровода, откакто Датската организация по енергетика даде позволение за това.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР