Построеният преди 36 години Дом Младост ще се превърне в

...
Построеният преди 36 години Дом Младост ще се превърне в
Коментари Харесай

SPA комплекс с обществен достъп и жилищна част ще строят на мястото на рушащия се Дом Младост | Запазват стария облик

Построеният преди 36 години Дом Младост ще се трансформира в “Дом Младост Medical SPA ”. Това съобщи на конференция Красимира Костова – архитект на новия комплекс, съобщи кореспондент на Moreto.net

Комплексът ще бъде ситуиран на 9392 кв.м, с разгърната застроена повърхност 32 000 кв.м. Ще разполага с 2 вътрешни и 3 външни басейна, СПА, балнеолечебен, рехабилитационен и медицински център, стоматологични кабинети, аптека.

Има настоящ Подробен устройствен план от 2006 година, който е обявяван и е влязал в действие още тогава. Допустимите параметри към 32 000 кв. м за целия парцел.

Основното, което се планува, е създаването на един доста по-модерен балнеолечебен и медицински център с необятен публичен достъп със съответните кабинети за извънболнична здравна помощ, зъболекарски кабинети, рехабилитационни кабинети, басейни и спа.

Цените най-вероятно ще бъдат съобразени с опциите на целия квартал и жителите. Ще има стратегии за деца в неравностойно състояние.
Проектът планува и построяването на жилищна зона, посочи Красимира Костова и добави, че той сега се доработва. Височината на жилищните блокове ще бъде съобразена с височината, настояща в целия квартал и ще бъде сред 8 и 12 етажа. Тя изрично съобщи, че няма да има надвишаване на тази височина, както преди е имало планове с много-високи жилищни здания.

По думите ѝ планът е съгласуван с публичното предпочитание да се резервира Дом Младост и басейните.

Предвижда се построяването на градски плаж, както и пет басейна.

Ако всичко това, което се показа като планове, бъде предоставено и в Община Варна за координиране и одобрение като план, считам, че функционалностите, които Дом Младост е изпълнявал, ще могат да бъдат изпълнявани и в новия план, съобщи арх. Бузев.

Това, което съм поел като ангажимент към разнообразни организации и сдружения е, че вода в " Дом Младост " ще има и тя ще бъде налична за всички жители, за децата и хората, които са в потребност за осъществяване на рехабилитационни процедури.
Надявам се, че изискванията, които ще бъдат предоставени в този комплекс ще дават отговор на актуалните условия за едно обикновено и прелестно прилагане.

Това, което виждам от плана за благополучие е, че откритата част долу горе се резервира - открит външен бар, който го има и сега, резервира се и съществуващата едроразмерна растителност в края на парцела. Ситуационно нещата са такива, каквито са сега в откритата част. Запазва се и външният басейн. На единия от откритите басейни по план наподобява ще е закритият детски басейн, уточни на схемата Бузев.

Арх. Бузев разяснява и възможната жилищната част, която ще бъде построена.

По думите му няма проблем тя да бъде висока 12 етажа, защото в региона даже 16, даже и 18 етажни блокове. Такъв е ПУП-а на региона и е признат още през 2006 година и досега не е изменян, посочи Бузев.

По думите на Бузев според настоящия сега Подробен устройствен план постройката няма по какъв начин да е социална. В устройствената зона теренът е маркиран за жилищно строителство. По думите му при жилищно строителство може да има публични обекти, само че те няма по какъв начин да надвишават 40% от общата повърхност на постигнатите квадратури.

Защитниците на " Дом Младост "
На представянето участваха и жители, бранители на " Дом Младост " и оповестили се срещу събарянето му. Те имаха опция да беседват и зададат въпроси както към проектанта, по този начин и към основния проектант на Варна.

На въпрос какъв брой етажна постройка е подобаваща за региона, Бузев отговори, че това нещо е несъмнено от градоустроителите още през 2006 година, когато е изработен проекта.

На въпрос за презастрояването и до каква степен е оправдано това строителство, арх. Бузев отговори, че сега това е застроен парцел. Новата постройка, която ще бъде построена на място на остарялата, би трябвало да съблюдава избрани нормативи - помрачаване на прилежащи здания, отстояния и други Ако планът не е съгласуван с тези нормативи той ще бъде върнат от Община Варна.

След срещата в част от жителите имаше известно утешение, само че терзанията им дали новият " Дом Младост " ще бъде наличен ценово за жителите остават. Остават и терзанията дали обектът ще се употребява за водолечение и в него ще могат да се лекуват нуждаещите се, в това число и децата с проблеми в опорно-двигателната система.

Част от присъстващите жители показаха мнение, че не имат вяра на вложителя и имат съмнения, че всичко ще се трансформира в затворен жилищен комплекс, недосегаем за жителите. Дори желаеха вложителят да подписа съглашение с тях.

Архитект Бузев обаче бе безапелационен, че няма да подпише проект, в който Дом Младост не извършва функционалностите, които е изпълнявал и досега.

, бяха безапелационни те. Ще се организира и, заяви Николай Танчев от фондация Гея, която също брани публичния интерес в проблема с " Дом Младост ".

Инвеститорите за плана
Новият план съхранява напълно и развива концепцията на " Дом Младост ". Комплексът има упоритостта да се трансформира бързо в новото съвременно място във Варна - с минерални басейни - 2 вътрешни и 3 външни, СПА, балнеолечебен и медицински център. Ще разполага и с паркинг за 50 автомобила.

“Дом Младост Medical SPA ” ще се трансформира в градският плаж, ситуиран в сърцето на втория по величина  административен регион на града, в комфортна непосредственост до домовете на жителите. За лукс на клиентите плажната зона с прилежащия бар ще бъдат вписани в парковата територия, завършена от съществуващите и сега борове, които ще бъдат напълно съхранени.

В непосредствена непосредственост до плажната зона ще бъдат и панорамните зали за фитнес - с аспект към откритите водни площи и зелената зона край тях. Залите за спорт ще бъдат предопределени главно за тонизиращи и кардио тренировки, обезпечени с най-хубавите модерни фитнес уреди.

Към откритите басейни и фитнеса ще има обособен пешеходен вход откъм бул. “Сливница ”.

Откритите и закритите басейни за деца и възрастни ще разрешат на гостите целогодишно да употребяват минералната вода и нейните лечебни качества. Температурата на водата във всички тях ще бъде съобразена с предназначението им за прилагане. В детските басейни - както външния, по този начин и вътрешния, ще има опция да се организират тренировки по плуване за начинаещи. За деца от фамилии с финансови усложнения ще бъдат създадени специфични стратегии за достъп до плувни занимания.

Откритият басейн за възрастни ще бъде подобаващ както за тренировки, по този начин и за лечебни потребности. В него ще има опция за образуване на часове за водна гимнастика. Басейнът, както и целият комплекс, ще бъдат налични за хора със усложнения в напредването.

В новия комплекс ще работи съвременен СПА център за релаксиращи процедури с джакузи, парна баня, финландска, билкова сауна и ледена кабина.

Центърът за водолечение пък ще предлага благоприятни условия за оздравителни процедури като калолечение, физиотерапия, кинезитерапия, лазер терапия, магнитотерапия.

В комплекса ще има и медицински център със профилирани кабинети в региона на болести на опорно-двигателния уред, периферната нервна система, храносмилателната система. На територията му ще работят и стоматологични кабинети, аптека, магазин за козметика, плажни и СПА артикули и аксесоари.

В реализацията на “Дом Младост Medical SPA ” е планувано и възобновяване и възобновяване на чешмата с минерална вода за свободно прилагане от жителите и гостите на Варна.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР