Пострадалото момиче, което е на 14 години, не е с

...
Пострадалото момиче, което е на 14 години, не е с
Коментари Харесай

Не искаме Истанбулската конвенция, а жените на България страдат в...

Пострадалото момиче, което е на 14 години, не е с заплаха за живота, само че има породена междинна телесна щета - изтребване на зъб, сподели за Българска телеграфна агенция представителят на Окръжната прокуратура Ваня Белева. Извършителят е неосъждан и до момента не е имал криминални прояви.

Съдът постанови най-тежката мярка за неотклонение, като реши, че е налице обосновано съмнение обвиненият да е направил похищението. Освен това съществува на действителна заплаха той да се укрие или да извърши друго закононарушение.

 

Определението на съда може да бъде обжалвано в тридневен период, считано от датата на постановяване пред Апелативен съд - Бургас.

 

До месец септември сигналите за онлайн закононарушения над деца, които са постъпили в Националния център за безвреден интернет, са над шест пъти повече по отношение на сигналите за предходната година. 99% от всички недоволства са за закононарушения по отношение на девойки, от Центъра за безвреден интернет.

 

През първите девет месеца на 2024 година в България са регистрирани 293 312 сигнала за онлайн принуждение над деца.

Само в последните седмици научихме за няколко ужасяващи случая на нацилие над дами.

 

, с черепно-мозъчна контузия и счупени ребра, в резултат на зародил фамилен скандал в Габрово.

 

потресоха България в края на септември. Два екипа на Министерство на вътрешните работи пък не видяха причина да задържат побойника.

 

В същото време у нас всякога, когато се заприказва за по-силни ограничения против насилието над дами и домашното принуждение като цяло, разнообразни кръгове и обединения стартират да приказват за " джендъри ", а нужните промени просто пропадат. И въпросът даже не опира до утвърждението на Истанбулската спогодба, въпросът може да бъде решен и на национално равнище с съответни ограничения.

 

С бюджет от 450 хиляди лв. борим домашното принуждение. Как да има резултати -. По думите им парите за предварителна защита, отбрана и работа с причинителите, са 450 000 лв.. Междувременно броят на случаите на домашно принуждение не понижава.

 

" Законовите ремонти в региона на домашното принуждение, включването на дефиницията " съкровен сътрудник " и сформирането на координационен орган са положителни стъпки, само че политическите турбуленции оставиха нещата на изчакване. В някои от сегрегираните, по-отдалечени и патриархални обитаеми места тези тематики не престават да са табу – там законовите промени не въздействат върху тежката действителност ",, създател и изпълнителен шеф на фондация " Дигнита ", която работи по противодействието на трафика за полова употреба.

И до момента в който ограниченията са незадоволителни - на всеки две седмици имаме убита жена в изискванията на домашно принуждение, показва Ширин Ходжева от колектив " Феминистки мобилизации ".

 

Тя уточни, че на база на измененията в Закона за отбрана от домашното принуждение (ЗЗДН) от 2023 година беше дадена силата на народен съвет за отбрана от домашно принуждение, който трябваше да образува народен указател, който пък да брои всеки случай на домашно принуждение, преди да се е стигнало до съдбовен излаз.

 

" Досега към момента нямаме публична статистика и няма информация кой ще извършва тази функционалност. Никъде няма указани периоди. Проследихме, че в края на май тази година има готова стратегия, гласувана от Министерския съвет на 21 август, само че в уеб страницата на Министерски съвет този документ не е качен. Няма по какъв начин да знаем конкретиката на тази стратегия. Говори се за образование на професионални групи на първа линия - чиновници на Министерство на вътрешните работи, лекари, обществени служащи ", сподели още Ходжева при започване на предишния месец.

 

И тъй като споменахме Истанбулската спогодба - дано погледнем към Турция. През 2021 година президентът Реджеп Тайип Ердоган изтегли Турция от Истанбулската спогодба на Съвета на Европа, което провокира наказание от страна на групи за отбрана на правата на дамите и западни страни. Знаковата спогодба беше подписана в Истанбул през 2011 година У нас тя още не е утвърдена, макар че задачата ѝ е отбрана на жертвите на домашно и полово принуждение, което обаче в страната ни беше показано като " джендър агитация ".

 

През октомври дами в Турция излязоха на митинг. Турция би трябвало още веднъж да се върне към Истанбулската спогодба, защото виждаме, че всекидневно биват убивани девойки безапелационни са протестиращите.

 

Не е ли време и България да вземе ограничения? Не може да четем през ден ужасни вести и да оставаме безразлични.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР