Пострадалите в Стара планина са транспортирани успешно до болницата в

...
Пострадалите в Стара планина са транспортирани успешно до болницата в
Коментари Харесай

Извънредна информация за пострадалите туристи в Стара планина

Пострадалите в Стара планина са превозени сполучливо до болничното заведение в Ловеч. Това оповестиха от Планинската избавителна работа (ПСС) към Българския червен кръст (БЧК), съобщи Агенция "Фокус ".

В 1.58 ч. двамата потърпевши са предадени в Ловешката болница. Двамата потърпевши са с политравми. Третият превозен е в положително положение.

Акцията е траяла 11 часа и 30 минути. В нея са взели участие общо 28 планински спасители от екипи на Планинската избавителна работа от Калофер, Ловеч и Троян.

Предвидено е тялото на починалия през вчерашния ден в региона на връх Жълтец да бъде превозено през днешния ден, в случай че метеорологичните условия разрешават и планинските спасители съумеят да доближат до него. Очаква се утежняване на времето и интервенцията по-всяка възможност ще бъде тежка.

Общото сред всичките произшествия са неприятните условия в планината и подценяването им, е първичната преценка на спасителите.

За положението на избавените към този час знаем, че един от тях нощес си е тръгнал от болничното заведение в Троян, а рано тази заран двама са трансферирани от ловешката болница в Плевен.

„ Състоянието, в което са открити не е било положително. Наш сътрудник, за благополучие, е бил близо и е почнал интервенция по спасяването на част от тях. От Спешна помощ оповестяват, че са с политравми и охлузвания”, осведоми Иван Драгошинов от Планинската избавителна работа в ефира на Нова тв.

Той разясни, че за следващ път недобрата подготовка на хората е оказала въздействие за случаите.

Акцията стартира на 2 януари. Единият сигнал е за паднал мъж в улей по трасето на кабела в Стара планина към връх връх Млечния чал.

Планински избавител от отряд Калофер, който сега се намира в региона, вижда момичето и неотложно стартира търсене на потърпевшия. Установява местоположението му, оказва му първа помощ и го съпровожда до безвредно място.

Докато оказва помощ на двамата да се придвижат надолу по пътеката, вижда, че други двама туристи, движещи се наоколо, ненадейно изчезват от погледа му.

Връща се обратно и открива, че единият е паднал в улей. Вторият, при опит да му помогне, е пропаднал след него.

Спасителят оказва и на тях първа помощ, подхваща ограничения за изолирането им от студа и стартира извеждането им един по един до лятната пътека за връх Ботев.

Групата, проведена за превоз на първия случай, е пренасочена към пътеката по кабела.

Организирана е и втора група от планински спасители, към която се причисляват и техните сътрудници от отряд Ловеч.

Впоследствие потегля и трета група, която да пресрещане и помогне за превоза на потърпевшите надолу.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР