Пострадалите при пътни инциденти клиенти на Олимпик, както и собствениците

...
Пострадалите при пътни инциденти клиенти на Олимпик, както и собствениците
Коментари Харесай

Ще има преимуществени компенсации за застрахованите в Олимпик

Пострадалите при пътни произшествия клиенти на " Олимпик ", както и притежателите на полици, които ще получат наградата си назад, ще бъдат обезщетени преди всичко. Това заяви пред Българска национална телевизия Павлос Накузи, краткотраен ликвидатор на банкрутиралата кипърска застрахователна компания. В момента се вършат калкулации за частта от всяка лавица, която клиентите могат да получат назад. Калкулацията ще продължи няколко седмици, когато се чака и решението на съда в Никозия за ликвидацията на " Олимпик ".

Компанията " Олимпик ", която в Кипър не играе значима роля на застрахователния пазар и името й не е изключително известно, в страната ни провокира същинска стихия, която бушува от пет дни насам. Официалната информация от Кипър е лимитирана. Нито министърът на финансите Харис Георгиадис, нито застрахователният надзорен орган в Никозия, разясняват пред медиите на острова. Временно упълномощеният ликвидатор Павлос Накузи е единственият кипърски представител, който приказва по тематиката.

Той описа за несъответствията в документите на " Олимпик ". " Съществуването и цената на някои от активите на компанията, разказани в счетоводните книги, са под огромен въпрос. Одиторите, които са разследвали тези активи, както и действителната им стойност, не са удостоверили същите стойности. Компанията няма способността да извършва дълготрайните си финансови отговорности поради прекомерно ниския си разполагаем капитал, което довежда до анулирането на лиценза ѝ ", акцентира той.

Всички застраховани в " Олимпик " и претърпели пътно-транспортно произшествие до 17 август, когато банкрутира компанията, би трябвало да подходят по нормалния до момента метод за искане на обезщетение. Това значи, че би трябвало да се извърнат към застрахователя си. " След като съдът назначи непрекъснат ликвидатор, всеки потърпевш ще би трябвало под клетва да подаде в допълнение удостоверение за своите искания по отношение на сумата, която компанията му дължи. Междувременно той може да се съгласи на отплата и е най-добре да се подаде иск до компанията по отношение на произшествия въз основа на застраховането ", уточни Накузи.

При разискването на зародилия проблем постоянно се изпуска фактът, че има европейска инструкция, която дава законодателна макрорамка за решение. Тя е въведена, както в кипърското, по този начин и в българското законодателство и има за цел отбрана на застрахованите. Чрез нея се улесняват застрахователните връзки в Европейския съюз. " Законът, който важи, е законът в Кипър, само че той е основан върху европейската инструкция " Платежоспособност II ". Съгласно нормативния акт няма значение дали си българин или кипърец, и двете страни би трябвало да се третират еднообразно. Главният ни принцип е да сме обективни към кредиторите ", уточни Накузи.

Онлайн-изданието " Сайпръс мейл ", което излиза на британски, осведоми за неизясненост по въпроса, фондът на коя страна ще компенсира така наречен трети лица. Става въпрос за тези, които са станали жертви на произшествие с водачи, застраховани в " Олимпик ".

" Тези лица могат да получат отплата от гаранционен фонд, вместо да се обръщат към компанията в разпродажба. Единствената детайлност за гаранционния фонд, която мога да дам е, че клонът на " Олимпик " в България е платил в българския фонд 16 милиона лв.. Има обаче още какво да се прецизира ", добави Накузи.

12 септември е датата, на която съдът в Никозия ще разгласи " Олимпик " в разпродажба. Веднага по-късно застрахованите там ще имат право да предявят своите искания.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР