Пострадалите от пожарите през лятото земеделски стопани са компенсирани с

...
Пострадалите от пожарите през лятото земеделски стопани са компенсирани с
Коментари Харесай

Министър Тахов: Пострадалите от пожари земеделски стопани са компенсирани с 225 000 лева държавна помощ

Пострадалите от пожарите през лятото аграрни стопани са обезщетени с 225 000 лв. държавна помощ de minimis. Това заяви министърът на земеделието и храните доктор Георги Тахов при визитата си във фермата на Николай Добрев в хасковското село Равна гора, която пострада тежко от пожарите в община Свиленград.
 
За възобновяване на това стопанство бе стихотворец ангажимент и е изплатена самостоятелна помощ de minimis от 42 000 лева, а със съдействието на " Югоизточно Държавно Предприятие " Директива за птиците – Сливен са доставени 50 куб. м едра строителна дървесина за реорганизация на изгорелите икономически здания. За потърпевшите от пожари ферми държавното дружество ще обезпечи общо 140 куб. м едра строителна дървесина.
 
 Министърът на земеделието и храните доктор Георги Тахов при визитата си във фермата на Николай Добрев в хасковското село Равна гора, която пострада тежко от пожарите в община Свиленград Министърът на земеделието и храните доктор Георги Тахов при визитата си във фермата на Николай Добрев в хасковското село Равна гора, която пострада тежко от пожарите в община Свиленград Източник: Пресцентър на Министерство на земеделието и храните
По отношение на финансовата поддръжка за възобновяване на активността на засегнатите стопанства министър Тахов посочи, че предпочитано са обезщетени стопани с вреди по дълготрайни материални активи, в това число здания и уреди.
 
Министърът на земеделието и храните разяснява, че директно след пожарите през юли се срещна с фермери от най-засегнатите области. Той напомни, че Министерството на земеделието и храните оказа помощ с превоз на браншовата организация Обединени аграрни производители, с цел да бъде разпределена събраната помощ от съпричастни фермери за потърпевшите от пожарите стопанства за изхранване на животните.
 
Субсидиите към животновъдите се изплащат регулярно и навреме, тази година също се движим без закъснение по избрания от нас показателен график, добави министър Георги Тахов.
 
По данни на Министерство на земеделието и храните, над 8 093,22 ха са опожарените тази година аграрни площи в страната. Към Европейската комисия е изпратено писмо с искане за активиране на средства от земеделския запас на Европейски Съюз за подкрепяне на земеделските стопани, потърпевши от сушата и пожарите.
 
За 2024 година общо 6 млн. лв. са обезпечени за компенсиране на аграрни стопани за вреди от естествени бедствия по схемата за държавна помощ " Помощ за компенсиране на вредите по земеделските култури, породени от неподходящи климатични условия, които могат да бъдат приравнени на естествени бедствия ".
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР