Пострадалите много трудно намират думи, с които да опишат как

...
Пострадалите много трудно намират думи, с които да опишат как
Коментари Харесай

Психологът д-р Славомир Славов: Пострадалите от наводненията в Карловско са в състояние на психологическа криза

„ Пострадалите доста мъчно намират думи, с които да опишат по какъв начин се усещат и са мощно обезпокоени по какъв начин ще се оправят физически и финансово. Те са в положение на психическа рецесия “, разяснява психологът от Университетската многопрофилна болница за интензивно лекуване (УМБАЛ) „ Проф. доктор Александър Чирков “ доктор Славомир Славов, представен от пресцентъра на болничното заведение.

Психологът прецизира, че всяка рецесия минава през стадиите на анархия, метаморфоза и акомодация, а потърпевшите от тежките наводнения в Карловска област се намират във етапа на метаморфоза. Те би трябвало да знаят, че акомодацията постоянно идва, споделя доктор Славов, добавя Българска телеграфна агенция.

В сряда управлението на УМБАЛ “Проф. доктор Александър Чирков ” изпрати два медицински екипа с коли за спешна помощ и психолог в помощ на бедстващите в региона. Към момента търсещите здравна помощ имат най-голяма потребност от премерване на кръвното, промивки на повърхностни рани и от психически спешни интервенции.

„ Когато човек е в рецесия неговият личностен и обществен баланс се нарушава и е нужна намесата на психолог. Ние даваме пространство да си вентилират страстите, които в този момент са доста и безредни. Идеята е да възвърнем естественото им действие “, добавя психологът.

В края на август значителни превалявания предизвикаха наводнения в села в Карловско. Повече от 70 профилирани машини и стотици чиновници на държавни институции, в това число пожарната, армията, пътната организация, горските стопанства, както и доброволци, се включиха в превъзмогването на последствията от наводнението. В помощ на потърпевшите са включени военнослужещи от Сухопътните войски и Военновъздушните сили. Редица организации също оказват помощ с доброволци и филантропична помощ. 

Освен медицински прегледи и психическа поддръжка, дежурните екипи на УМБАЛ „ Проф. доктор Александър Чирков “ се отзовават и на незабавни сигнали като транспортират потърпевши до околните лечебни заведения.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР