Постоянно дислоцираната в Литва, на границата с Русия, германска бригада

...
Постоянно дислоцираната в Литва, на границата с Русия, германска бригада
Коментари Харесай

За пръв път след Втората световна - Германия разполага бойна бригада в Литва, на границата с Русия

Постоянно дислоцираната в Литва, на границата с Русия, немска бригада от към 4800 бойци ще бъде в бойна подготвеност през 2027 година, оповестиха министрите на защитата на двете страни от НАТО, откакто подписаха съглашение за първото непрекъснато разполагане на немски войски в чужбина след Втората международна война, предадоха Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Германският министър на защитата Борис Писториус съпостави това, което той назова " историческо " съглашение, с разполагането на съюзнически сили в Западна Германия по време на Студената война, чието наличие имаше за цел да отбрани Западна Европа при положение на руско нахлуване.

" Източният фланг в този момент се е преместил на изток и е обвързване на Германия да го пази ", съобщи Писториус на взаимна конференция с сътрудника си в Литва, която граничи както с Русия, по този начин и с нейния непосредствен съдружник Беларус.

След нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г, НАТО пое ангажимент да ускори наличието си на територията на източната граница на алианса.

Повечето от частите ще дойдат през 2025-2026 година, военните и техните фамилии ще получат " привлекателни условия ", в това число учебни заведения на немски език, детски градини, жилища и въздушна връзка (с Германия), сподели Писториус.

" Скоростта на плана ясно демонстрира, че Германия е схванала новата действителност в региона на сигурността ", добави той.

Германия към този момент управлява многонационалната бойна група на НАТО в Литва от към 1000 военнослужещи, които ще бъдат интегрирани в бригадата.

Литва ще похарчи към 0,3 % от своя Брутният вътрешен продукт през идващите няколко години, с цел да построи инфраструктурата за настаняване, образование и други потребности за немските войски и евентуално ще би трябвало да усили налозите за това, сподели Лауринас Кашчюнас, началник на парламентарната комисия по национална сигурност и защита.

Литва, чието население наброява 2,7 млн. души, разполага със сухопътна войска от към 8000 професионални бойци и наборни бойци.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР