Постоянният представител на страната ни в ЕС посланик Румен Александров

...
Постоянният представител на страната ни в ЕС посланик Румен Александров
Коментари Харесай

МВнР: За България е важно да се отделят достатъчно ресурси за защитата външните граници на ЕС

Постоянният представител на страната ни в Европейски Съюз дипломат Румен Александров управлява българската делегация за присъединяване в днешното постоянно съвещание на Съвет „ Общи въпроси “ на Европейски Съюз в Брюксел.

Дневният ред на съвещанието включваше подготовка за постоянното мартенско съвещание на Европейския съвет, информация за последствията от земетресението в Турция и Сирия, както и Съобщение на Европейска комисия по отношение на задачите на Европейски Съюз за резистентност при рецесии. В рамките на съвещанието на Съвета се състоя и третата среща на Общоевропейската мрежа за прогнозиране на Министрите за бъдещето.

Министрите започнаха с подготовката на постоянното съвещание на Европейския съвет на 23 и 24 март 2023 година, като разискаха плана на дневен ред, включващ тематиките: Украйна; Конкурентоспособност, Единен пазар и Икономика; Енергетика; Миграция.

Европейският съвет през март ще прегледа и тематиката „ Конкурентноспособност “ като ще изработен обзор на осъществяването на заключенията от декемврийското съвещание на европейските водачи. Всички страни членки акцентираха изключителното значение на Единния пазар и неговата отбрана, което би трябвало да бъде във фокуса на икономическата политика на Съюза. Европейска комисия осведоми Съвета за идно на 8 март т.г. издание на Съобщение по тематиката. Съветът разиска и включването на тематиката „ Енергетика “ и по-конкретно промяната на пазара на електричество. Посланик Румен Александров съобщи българската позиция по тематиката, която поддържа промяна на пазара на електричество въз основата на изчерпателен разбор на съществуващия режим, правене на краткосрочна и дълготрайна прогноза за развиването на бранша, както и нуждата от използването на гъвкави ограничения, съобразени с националните особености.

Министрите се стопираха на тематиката „ Миграция “, която беше съществена дискусионна точка на последното съвещание на Европейския съвет. „ За България е извънредно значимо да се отделят задоволително запаси за отбраната на външните граници на Съюза “, акцентира българският непрекъснат представител. Той благодари на Европейска комисия за цялостното подпомагане и бърза реакция при реализирането на взаимни планове за укрепването на граничната сигурност.

В рамките на съвещанието Съветът взе решение с квалифицирано болшинство да изиска утвърждението на Европейския парламент по двата плана на Решения на Съвета за присъединение, от името на Европейски Съюз, към Конвенцията на Съвета на Европа за предварителна защита и битка с насилието над дами и домашното принуждение (т.нар. „ Истанбулска спогодба “).

България е мощно ангажирана в битката с домашното принуждение и насилието против дами. Българското държавно управление и гражданското общество интензивно работят за предотвратяването на сходни форми на принуждение и за даването на отбрана и поддръжка на жертвите от него. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР