Постоянният представител на Кремъл при Съвета на Европа Иван Солтановски

...
Постоянният представител на Кремъл при Съвета на Европа Иван Солтановски
Коментари Харесай

Русия може да напусне конвенцията по правата на човека

Постоянният представител на Кремъл при Съвета на Европа Иван Солтановски не изключва опцията Русия да се отдръпна от Европейската спогодба по правата на индивида и от съдебна експертиза, в случай че не се реализира компромис.

„ Ние преглеждаме всички разновидности за развиване на събитията, включително и от позиция на външнополитическите последици както за Русия, по този начин и за интернационалните връзки на Европейския континент “, споделя той в изявление за РИА Новости. Той акцентира, че Москва не съжалява за участието си в съдебна експертиза, тъй като опитът на този съвет е оказал помощ „ да се модернизира съветската правна система, да се хуманизират съдопроизводството и наказателната система, да се интегрира съветското обучение в европейското пространство “.

„ Руската федерация влезе в европейското правно пространство, в границите на което съумяваме с по-голяма успеваемост да решаваме доста трансгранични проблеми, с които се сблъскват множеството от страните на континента като наркотрафика, тероризма, прането на пари и неконтролируемата миграция “, разяснява Солтановски.

През 2014-2015 година съветските парламентаристи бяха лишени от редица права в ПАСЕ поради позицията за Крим. Москва приключи участията си в съвещанията, а през юни 2017 година прекрати заплащанията на вноските си и сложи изискването, че ще ги възобнови, когато всички компетенции на делегацията в ПАСЕ се възстановят изцяло. Руската страна обаче продължи работата си по утвърждението на конвенционни документи. Впоследствие ПАСЕ призна, че ограниченията на Москва са довели до финансови компликации – наложило се бюджетът на организацията да бъде замразен на 9%, а дефицитът съставил 1,5 млн.евро.

Генералният секретар на съдебна експертиза Турбьорн Ягланд упрекна Москва в нарушение на устава, съгласно който една страна може да бъде изключена от организацията, в случай че в продължение на 2 години не заплаща членския импорт. За Русия този период ще настъпи в края на 2019 година На априлската сесия болшинството в асамблеята одобри резолюция, с която прикани Русия да образува своя делегация и също да заплати вноските си в бюджета на съдебна експертиза. Говорителката на външното министерство Мария Захарова означи, че Русия може да взе участие в съвещанията на ПАСЕ единствено при изискванията на пълноправното участие.

На 5 май се навършват 70 години от основаването на Съвета на Европа.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР