Постоянният комитет на Общокитайското събрание на народните представители, който е

...
Постоянният комитет на Общокитайското събрание на народните представители, който е
Коментари Харесай

Хонконг е в дневния ред на водещите китайски законодатели, събрали се в Пекин

Постоянният комитет на Общокитайското заседание на народните представители, който е висшият законодателен орган на Китай, се събра през днешния ден на тридневна сесия, на която се чака да се одобри новият закон за националната сигурност на Хонконг. Сесията завършва във вторник, съобщи ДПА.

В дневния ред на Постоянния комитет въпросът за закона беше включен тази заран, цитира Българска телеграфна агенция.

На сесията си по-рано през месеца Общокитайското заседание на народните представители също добави в последния миг в дневния си ред въпроса за закона.

Законопроектът цели да накаже тероризма, съучастието с непознати и външни сили, подривната активност и оцепничество в мегаполиса. Очаква се той да бъде прокаран небрежно преди 23-ата годишнина от предаването на Хонконг от Англия на Китай, която се отбелязва на 1 юли.

Обикновено тази годишнина е мотив за всеобщи продемократични шествия, откогато държавното управление на Хонконг се опита безрезултатно да вкара закон за националната сигурност през 2003 година

Подробности за новия законопроект бяха показани през вчерашния ден от комисията по юридически въпроси на Общокитайското заседание на националните представител. От тях излиза наяве, че законът ще размени хонконгския парламентарен закон, по този начин наречения главния закон. Законопроектът също по този начин ще разреши на китайските организации по сигурността да работят в Хонконг.

Текстът приканва и за основаването на нова полицейска мощ и прокурорски офис, които да проверяват и преследват случаите на накърняване на националната сигурност. Тези каузи ще бъдат гледани от съдии, подбрани от ръководителя на изпълнителната власт на мегаполиса

Въпреки че лобираха интензивно за законопроекта, хонконгските водачи като да вземем за пример ръководителката на изпълнителната власт Кари Лам не са виждали до момента текста и не можаха да отговорят на въпроси дали той ще понижи гражданските свободи на жителите на мегаполиса.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР