Постоянните представители на страните членки на Европейския съюз одобриха въвеждане

...
Постоянните представители на страните членки на Европейския съюз одобриха въвеждане
Коментари Харесай

Европа за първи път нанася удар на енергийния сектор на Русия  

Постоянните представители на страните членки на Европейския съюз утвърдиха въвеждане на ембарго върху съветските въглища и затварянето на европейски пристанища за съветските кораби в границите на пети пакет от наказателни ограничения против Русия, заяви френското ротационно председателство на Европейски Съюз, съобщи Франс прес.


Санкционният пакет планува и възбрана на износа на артикули към Русия, по-специално на високотехнологични артикули, на стойност 10 милиарда евро, както заледяване на активи на няколко съветски банки.
Санкциите включват възбрана на вноса с изключение на на съветски въглища и на дървесина и на водка от Русия, показва ДПА.

Новите наказания ще обиден също съветски предприемачи, военни и предприятия, свързани с нашествието в Украйна.

Новите ограничения бяха препоръчани от Европейската комисия след откриването на десетки трупове на цивилни предишния уикенд в Буча, което породи вълна от шок по света и обвинявания във военни закононарушения против Москва, отбелязва Франс прес.

За първи път европейците нанасят удар на енергийния бранш на Русия, от който са доста подвластни, изключително от природния газ. Европейски Съюз внася 45 % от въглищата си от Русия на стойност 4 милиарда евро на година. Забраната на вноса на съветски въглища ще влезе в действие при започване на август, 120 дни след публикуването на новия пакет от ограничения, което се чака да стане по-късно през днешния ден в Официалния бюлетин на Европейски Съюз.

Списъкът на неразрешените за импорт съветски артикули в Европейски Съюз също е уголемен с някои първични материали и сериозно значими материали за обща стойност от 5, 5 милиарда евро на година. Мярката цели да се пресече финансирането на военните старания на Москва. Европейски Съюз стяга също и оръжейното ембарго против Русия, решено през 2014 година след анексията на Крим.

Освен това съветски и беларуски превозвачи към този момент няма да могат да влизат в Европейски Съюз, разяснява френското председателство на Европейски Съюз в серия от туитове.

Санкциите визират и олигарси, играчи от съветската агитация и компании, свързани с съветската експанзия в Украйна.

Предложението на Европейска комисия, препоръчано на 27-те, планува и разширение на черния лист на Европейски Съюз с над 200 имена на физически лица, измежду които съветски олигарси и двете дъщери на Владимир Путин, както и 18 компании, съгласно документ, с който се е срещнала Франс прес. Дъщерите на Путин бяха глобени в сряда от Вашингтон.

Олигарси или предприемачи, близки до Путин, като Олег Дерипаска, Сергей Чемезов, Борис и Игор Ротенберг, Герман Греф попадат в този документ поради поддръжката си за дейности, застрашаващи териториалната целокупност на Украйна. Фирма на Дерипаска за армейска транспортна техника също е наранена от ограниченията. Към листата са включени и десетки представители на по този начин наречените Донецка и Луганска национална република.

Лицата от листата получават възбрана за влизане в Европейски Съюз, а активите им са замразени.

Списъкът бе основан след анексията на Крим и включваше преди петия пакет от санкционни ограничения имената на 877 души и на 62 компании. Името на Владимир Путин, чиито активи са замразени, попада в него от края на февруари.
/БТА/

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР