Постоянните представители на държавите от ЕС продължават днес обсъждането на

...
Постоянните представители на държавите от ЕС продължават днес обсъждането на
Коментари Харесай

ЕС решава за санкциите срещу Русия

Постоянните представители на страните от Европейски Съюз не престават през днешния ден разискването на последния пакет от наказания против Русия, като най-големият съставен елемент е ограничение на цените на съветския експорт на петрол по море - мярка, контрактувана по принцип от групата на напредналите стопански системи Г-7, която в този момент би трябвало да бъде приложена.

Нараства натискът върху Европейски Съюз да извърши обещанието си за бърз и съдбоносен отговор на последните стъпки на Москва, изключително откакто в петък съветският президент Владимир Путин анексира четири украински района. Въпреки това, както обявиха шестима дипломати пред Politico, редица страни към момента вършат пречки - Унгария, което не е изненадващо, само че също по този начин Кипър, Гърция и Малта, чиито флотилии от танкери транспортират множеството съветски нефт.

Ще рискува ли Унгария?

Това беше въпросът, който доста от дипломатите сложиха, като показаха, че компромисното предложение, публикувано от Съвета на чешкото председателство на Европейски Съюз в неделя сутринта, към този момент е дало отговор на доста от опасенията на Унгария.

Една от точките, за които Будапеща настояваше, беше " дерогация за районната търговия ", която да да разреши на Унгария да реекспортира в прилежащи страни от Европейски Съюз съветския нефт, който продължава да получава (благодарение на изключение в предходен пакет от санкции), и да го преработва в рафинерии. Опасенията в Комисията и измежду другите страни от Европейски Съюз са, че това би дало на Унгария незаслужено преимущество на единния пазар. Мнозина считат, че към този момент е задоволително, че Унгария получи изключение, с цел да продължи да внася съветски петрол по тръбопроводи.

Дипломатите бяха разтревожени от забележката на непрекъснатия представител на Унгария по време на срещата в петък, който предизвести, че страната има редица отворени въпроси и не е в положение да се ангажира в точния момент със съглашение по пакета наказания за срещата на водачите на Европейски Съюз в края на тази седмица.

Но общото чувство е, че " Унгария просто се пробва да изстиска колкото може повече ", сподели посланик.

Унгария не трябва да не помни, че в случай че преиграе, други страни от Европейски Съюз могат да приложат сходна твърда тактичност и да решат да наложат нови мита върху нефта от тръбопроводите (което като комерсиална мярка изисква единствено гласоподаване с квалифицирано болшинство в Съвета и, затова, Будапеща не би могла да наложи вето), показа почитан посланик.

В последна сметка Унгария може да съставлява по-малък проблем спрямо различен: корабната промишленост.

И тук стигаме до Гърция, Кипър и Малта.

Тези три страни се тормозят, че Европейски Съюз ще се простреля в крайници, като забрани на танкерните си флотилии да транспортират съветски нефт (продаван на цени над избран таван), без да се увери, че същата възбрана е наложена и от други огромни страни, като Турция, Индия и Индонезия, които биха могли просто да поемат бизнеса с транспорти, настояват някои дипломати.

Други, обаче, настояват, че настояването за пролонгация, до момента в който Индия не се причисли, е всъщност същото като настояването глобите да не бъдат налагани.

Търпението е на привършване: Дипломат предизвести, че доста страни са пожертвали приходи и доходоносни бизнеси в името на по-голямата цел - преустановяване на войната и обезкуражаване на Русия, до момента в който различен посланик предизвести Кипър и Гърция да не не помнят, че разчитат и на солидарността на Европейски Съюз във връзка с Турция.

Какво следва?

Имайки поради тези спънки, непрекъснатите представители се приготвят за спомагателни срещи по-късно тази седмица. " Смятам, че ще ни трябват още една или две " срещи на Корепер с представители на страните, с цел да реализираме съглашение, съобщи един от високопоставените дипломати. Посланиците на Европейски Съюз ще обсъдят още веднъж въпроса в сряда, само че желаят да подпишат пакета преди срещата на водачите в петък.

Едно нещо е ясно: Няма да има пакет от наказания без таван на цените на нефта. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР