Постоянните представители на 27-те страни от ЕС съгласуваха девети пакет

...
Постоянните представители на 27-те страни от ЕС съгласуваха девети пакет
Коментари Харесай

ЕС съгласува девети пакет санкции срещу Русия заради конфликта в Украйна

Постоянните представители на 27-те страни от Европейски Съюз съгласуваха девети пакет наказания против Русия поради спора в Украйна. Той ще бъде одобрен на следващия ден с писмена процедура, т.е. без по-нататъшни разисквания. Това заяви чешкото председателство на Съвета на Европейски Съюз, представено от организациите и Българска телеграфна агенция.

" Постоянните представители реализираха кардинално единодушие по санкционния пакет против Русия в границите на продължаващата поддръжка на Европейски Съюз за Украйна. Това е трети пакет, координиран в границите на чешкото председателство на Европейски Съюз. Той ще бъде одобрен на следващия ден с писмена процедура ", се споделя в известието.

Постоянните представители одобриха решението си, до момента в който в същото време вървеше лидерската среща на Европейски Съюз.

Подробности какво тъкмо плануват глобите, не бяха разкрити. Те ще станат ясни при обнародването на новия пакет в " Официалния вестник на Европейски Съюз ".

Миналата седмица Европейската комисия (ЕК) предложи като част от новите наказания да бъдат наложени забрани за влизане в Европейски Съюз и заледяване на активи на още съвсем 200 съветски публични представители и военни офицери. Мишена на новите наказателни ограничения ще станат министри, губернатори на райони и политически партии. Очаква се да бъдат въведени и механизми за надзор върху износа на артикули с допустима двойна приложимост за да се ограничи достъпът на съветската войска до оръжия, които по-късно могат да бъдат употребявани за набези против Украйна. Друго нещо, което се чака, е да бъдат отнети лицензите за лъчение на територията на Европейски Съюз на още четири малките екрани, за разпространяване на агитация.

" Подкрепяме Украйна и вършим по този начин, че Русия да си заплати за жестокостта си ", разгласи ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, когато обявяваше публично предлагането на комисията за новите наказания.

Преговорите по следващия пакет наказания бяха белязани от различия по въпроса за това дали наказателните ограничения няма да попречат на износа на съветски аграрни артикули и торове за разрастващите се страни.

Германия дружно с други страни като Франция и Нидерландия желаеха да бъдат направени корекции, които да подсигуряват, че няма да има проблеми с експорта на сходна продукция.

Но страни като Полша и Литва показаха мнение, че изказванията, че глобите заплашват износа на аграрни артикули, са " съветска агитация ", целяща да отслаби европейските наказания.

Снощи двата лагера в последна сметка са постигнали компромис. Според дипломати, представени от ДПА, при постигането му са били взети поради настояванията за гарантиране на продоволствената сигурност.

Досега обект на наказания са над 1240 физически и 118 юридически лица, свързани с Русия, в това число президентът Владимир Путин и хора от най-близкото му обграждане.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !   
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР