Постоянните комисии в Общински съвет - Плевен, се събират за

...
Постоянните комисии в Общински съвет - Плевен, се събират за
Коментари Харесай

Постоянните комисии в ОбС - Плевен с първи заседания за годината

Постоянните комисии в Общински съвет - Плевен, се събират за съвещания през днешния ден и на следващия ден /23 и 24 януари/, в Заседателната зала в постройката на Община Плевен по авансово конкретизиран график.

Днес заседават шест от комисиите - ПК по " Култура, вероизповедания и интернационална активност ",ПК по " Младежки действия, спорт и туризъм ", ПК по „ Устройство на територията, екология и земеделие ", ПК по „ Образователна политика и читалищна активност “, ПК по " Обществен ред и сигурност " и ПК по „ Здравеопазване и обществена политика “.

ПК по " Култура, вероизповедания и интернационална активност " с ръководител Петя Василева заседава от 13,00 ч. Комисията ще разиска предложение за обезпечаване на общински средства за актуализация на цената на контракт от февруари 2020 година, касаещ планиране, практикуване на авторски контрол и осъществяване на обект " Военен етнографски комплекс " на територията на парк - музей " Гривица " по плана " Маршрут на паметта: Устойчиви трансгранични туристически артикули за мемориален парк " Гривица " и цитадела " Турну ". Проектът се финансира по Програмата за трансгранично съдействие „ ИНТЕРРЕГ V-А Румъния-България 2014-2020 година Комисията ще прегледа и писмо от представителството на Европейската комисия в България по отношение на установяване на локален представител на изборна служба за член на мрежата „ Изграждаме Европа с представители на локалното самоуправление “. Проектът цели възстановяване на връзката по въпросите на Европейски Съюз посредством построяването на невиждан съюз сред европейските структури и структурите на локалното самоуправление, и по- съответно посредством разискване на значими тематики за района с жителите. В тази връзка Комисията насочва покана към органите на локалната власт да дефинират локален представител на изборна служба за член на мрежата. Като член на мрежата, локалният представител на изборна служба следва да взе участие в диспути с членове на изборния си регион и/или в локалните медии, отдадени на политическите начинания и ограниченията, реализирани от Европейски Съюз.

ПК по " Младежки действия, спорт и туризъм " с ръководител Йордан Грижов е насрочила съвещанието си за 14,00 ч. Дневният й ред включва наново разглеждане на предлагането за промени в Наредба №33 за финансово подкрепяне на спортните клубове на територията на община Плевен. Причините, наложили внасяне на плана, са в две съществени посоки: Необходимост от основаване на юридически правилник за даването, разходването и отчитането на предоставените целеви безплатни финансови средства от общинския бюджет на съответни спортни клубове, извършващо се на съображение и в осъществяване на експлицитни решения на Общинския съвет. И втората причина - текстове в наредбата, свързани с реда и изискванията за кандидатстване и оценяване на активността на спортните клубове, които в сегашната си редакция водят до несъгласия и неясноти при тълкуването и приложението им.

ПК по „ Устройство на територията, екология и земеделие " с ръководител инж. Йордан Василев заседава в понеделник от 15,00 ч. по дневен ред от 31 точки. Комисията ще разисква консумиране на средствата от дължимите отчисления по Закона за ръководство на отпадъците през 2023 година посредством вътрешни обезщетени промени. Ще прегледа и предложение за даване за прилагане на мери, пасища и ливади от Общинския аграрен фонд за стопанската 2023 - 2024 година. Дневният ред включва и поредност от оферти по отношение на позволения за изработваненапроекти за подробни устройствени проекти за поземлени парцели в общината. Съветниците ще се срещнат и с кореспонденция от сдружения, ползватели на парцели в Индустриалната зона на Плевен.

ПК по „ Образователна политика и читалищна активност “ с ръководител Цветелин Горанов заседава от 16,00 ч. по дневен ред от 10 оферти. Съветниците ще обсъдят подаване на планово предложение за облагородяване на дворното пространство на Детска градина „ Иглика “, гр. Плевен, за финансиране по Кампания 2023 на план „ Красива България “, мярка „ Подобряване на обществената инфраструктура “, част от програмата на МТСП за понижаване на безработицата и стимулиране на заетостта в страната, финансирана от програмния бюджет по Националния проект за деяние по заетостта, с бенефициент Община Плевен. Осем от точките са свързани с основаване безплатно право на прилагане на осем читалища върху общински недвижими парцели: НЧ „ Парашкев Цветков - 2003 ” - гр. Плевен, НЧ „ Изгрев - 1929 “ - с. Опанец, НЧ „ Пробуда - 1927 “ - с. Буковлък, НЧ „ Просвета 97 ” - с. Радишево, НЧ „ Климент Браницки - 1900 ” - гр. Славяново, НЧ „ Паисий Хилендарски - 2001 ” - гр. Славяново, НЧ „ Просвета 1907 ” - с. Бръшляница и НЧ „ Христо Ботев - 1927 ” - с. Коиловци,

ПК по " Обществен ред и сигурност " с ръководител Николай Маринов заседава през днешния ден от 16,30 ч. На съвещанието ще бъде показан отчета за активността на Местната комисия за битка против противообществените прояви на малолетните и малолетните към Община Плевен през 2022 година Дневният ред включва и разглеждане на тъжба от домсъвета на Общежитието на ул. „ Кала Тепе “ в Плевен.

ПК по „ Здравеопазване и обществена политика ” с ръководител доцент доктор Евгения Бързашка заседава от 17,00 ч. На съвещанието ще бъдат прегледани: Предложение за общинско съдействие за шерване на услуга „ Превод на български жестов език при административно обслужване на глухи и сляпо - глухи лица от общинската администрация “; Предложение по отношение на категоризиране на Детска кухня - Плевен като Комплекс за детско хранене с потенциал 2400 порции дневно; Заявление от Тоня Макавеева по отношение на разпределяне на еднократна финансова помощ за лекуването на щерка й. На вниманието на Здравната комисия ще стоят и постъпилите досега преписки за финансово подкрепяне на жители с репродуктивни проблеми.

Във вторник заседават четири комисии - ПК по „ Законност и надзор по осъществяване на решенията ", ПК по „ Общинска благосъстоятелност и капиталова политика ", ПК по " Стопанска политика и превоз " и ПК по „ Бюджет и финансова политика ".

ПК по „ Законност и надзор по осъществяване на решенията " с ръководител Свилен Трифонов заседава от 13,00 ч. Комисията ще разисква още веднъж препоръчаните промени в Наредба №33 за финансово подкрепяне на спортните клубове на територията на община Плевен. Ще прегледа и постъпилите оферти за основаване безплатно право на прилагане на читалища върху общински недвижими парцели, както и импортираната в деловодството на локалния парламент кореспонденция от сдружения, ползватели на парцели в Индустриалната зона на Плевен.

ПК по „ Общинска благосъстоятелност и капиталова политика " с ръководител Владислав Монов заседава от 14,00 ч. по дневен ред от 15 точки. Сред тях са: Разглеждане и одобряване на лист на общинските жилища от фонд „ Жилища за продажба ”, които да бъдат продадени на настанените в тях наематели, отговарящи на изискванията в Закона за общинската благосъстоятелност и общинската Наредба №18 и установяване на продажни цени на жилищата; Предложение за продажба на урегулиран застроен общински неподвижен парцел на притежател на законно издигната върху него жилищна сграда; основаване право на надстрояване и продължение на външна стълба на постройка, издигната върху общински аграрен имот; Постъпилите оферти за основаване безплатно право на прилагане на читалища върху общински недвижими имоти; други

ПК по " Стопанска политика и превоз " с ръководител Христослав Михайлов заседава във вторник от 15,00 ч. Комисията ще се запознае с предложение за преустановяване участието на Община Плевен в Сдружение с нестопанска цел „ Регионален бизнес център Плевен “ и с постъпилото искане от сдружения, ползватели на парцели в Индустриална зона на гр. Плевен.

ПК по „ Бюджет и финансова политика " с ръководител Пепо Петков ще заседава от 15,30 ч. по 12 оферти. Точките касаят: Изразходване на средствата от дължимите отчисления по Закона за ръководство на отпадъците през 2023 год. посредством вътрешни обезщетени промени; Предложение за обезпечаване на средства от Община Плевен за актуализация на цената на контракта за осъществяване на обект „ Проектиране, практикуване на авторски контрол и осъществяване на обект " Военен етнографски комплекс " на територията на парк - музей " Гривица " по проект; Подаване на планово предложение за облагородяване на дворно пространство на ДГ „ Иглика “, гр. Плевен, за даване на финансиране по Кампания 2023 на план „ Красива България “; Уреждане на имуществени връзки сред Община Плевен и физически лица; други

Всички точки, включени в дневния ред на непрекъснатите комисии за м. Януари, са оповестени на интернет страницата на Общински съвет - Плевен: https://obs.pleven.bg/bg/, раздел „ Заседания “/„ Заседания на непрекъснати комисии през месец януари 2023 година - https://obs.pleven.bg/bg/zasedaniya-na-postoyanni-komisii-prez-mesets-yanuari-2023-g

Редовното съвещание на Общински съвет - Плевен е планувано за 26 януари (четвъртък) от 9.00 часа в Конферентната зала на Община Плевен в постройка „ Гена Димитрова “. Предварителният дневен ред включва 47 оферти.

Общински съвет - Плевен
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР