Постоянна комисия по заетост прие държавния план-прием (ДПП) за учебната

...
Постоянна комисия по заетост прие държавния план-прием (ДПП) за учебната
Коментари Харесай

Приеха държавния план-прием за учебната 2024/25 година в професионалните училища в Сливенско

Постоянна комисия по претовареност одобри държавния план-прием (ДПП) за образователната 2024/2025 година в професионалните и профилирани учебни заведения в област Сливен.

Заседанието се организира в Областна администрация под управлението на регионалния шеф инж. Маринчо Христов. На него участваха шефове на дирекциите „ Бюро по труда “, „ Инспекция по труда “ и „ Социално подкрепяне “, началникът на Регионалното ръководство на образованието, представители на общини и специалисти от РУО, отдел “Статистически проучвания “-Сливен, както и представители на синдикални и работодателските организации в област Сливен.

Към момента на територията на региона ДПП реализират 8 професионални гимназии (7 държавни и 1 общинска), 3 профилирани гимназии, 9 междинни учебни заведения, едно обединено учебно заведение, едно спортно учебно заведение (към Министерството на младежта и спорта) и две учебни заведения по изкуствата (към Министерството на културата).

Очакванията са през идната образователна 2024/2025 година е да бъдат разкрити 36 професионални и 18 профилирани паралелки, съгласно броя на седмокласниците в региона, който към 01.02.2024г е 1818.

Със STEM профил(наука, технологии, инженерство и математика) и специалност са 57,48 % от общия брой на местата, като интензивно проучване на непознат език е заложено в 6 профилирани паралелки.

Планираните паралелки в така наречен дуална система на образование, която се реализира редом в учебно заведение и в дружество са 5,5. 4 от тях са в ПГТО„ Д. Желязков “ - Сливен, 1 в ПГ по механотехника - Сливен и 0,5 ПГ по селско стопанство - Нова Загора.

Една е препоръчаната паралелка от Списъка на предпазените от страната специалности от специалности за идната образователна година и тя е в СПГСГ „ Арх. Г. Козаров “ – Сливен, компетентност „ Сухо строителство “.

Паралелките със специалности от специалности, по които е налице предстоящ дефицит от фрагменти на пазара на труда, ще са 11,5, а образованието по специалности за придобиване на втора и трета степен на професионална подготовка, ще бъде разпределено надлежно в 8 и 28 паралелки.

По поръчка на учебните заведения се разкрива банкет по 2 нови специалности: в ПГ по механотехника – Сливен, компетентност „ Електрически транспортни средства “ и в ПГТО „ Добри Желязков “ – Сливен, компетентност „ Графичен дизайн “. И двете специалности ще бъдат без интензивно или разширено проучване на непознат език.

В хода на срещата работодателските организации показаха мнение, че в Област Сливен броят на незаетите лица сред 18 и 24 година е релативно огромен. Според регионалния шеф е налице нужда от предприемане на ограничения за приобщаване на младите към пазара на труда, с цел да не се постанова внасяне на задгранична работна ръка, както и текучество на фрагменти отвън рамките на страната.

На извършеното през вчерашния ден съвещание на Постоянна комисия по претовареност бяха поканени и представители от Областния информативен център(ОИЦ), с цел да презентират настоящата за кандидатстване процедура BG05SFPR002-1.012 " Устойчива претовареност за хора в неравностойно състояние ", Програма " Развитие на човешките запаси " 2021-2027, чиято цел е обезпечаването на устойчива претовареност на лица в неравностойно състояние, в това число посредством адаптиране на работни места за хора с увреждания. Допустими претенденти са работодатели, според дефиницията на § 1., т. 1 от Допълнителните разпореждания на Кодекса на труда, като се изключи бюджетни организации.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР