Постковидните синдроми при очите се появяват късно, може би месец-два

...
Постковидните синдроми при очите се появяват късно, може би месец-два
Коментари Харесай

Д-р Веселин Даскалов: Постковид синдромите при очите се появяват късно, преглеждайте се!

" Постковидните синдроми при очите се появяват късно, може би месец-два даже шест месеца след преболедуване или срещане с коронавирусната зараза. В България доста пациенти не се записаха предходната година, те изкарваха болестта накрак и идваха много късно. А това са незабавни положения, изключително съдовите болести на ретината, които изискват неотложно лекуване. При някои от тях, в случай че не вземем ограничения в първите шест часа от това заболяване, то зрението може да остане трайно повредено ".

Това сподели офталмологът доктор Веселин Даскалов в Би Ти Ви новините. Тревожната лампичка, която би трябвало да накара хората да се прегледат, съгласно него, е " черна пелена, която се спуска пред очите ". " При охлузия на централната артерия на ретината не би трябвало да се чака - внезапно се появява пердето пред очите и хората търсят незабавна помощ. Много от тях, заради лимитираните ограничения до достъпа до здравни заведения, заради някакъв боязън, отсрочват, което е неточност. Ако се отиде в точния момент на доктор, зрението може да се възвърне и няма да бъде изгубено ", сподели още докторът.

Според него, въздействието на ковид върху очите е огромно. " При последния вариант на ковид сякаш засягането на конюнктивата беше по-изразено, така наречен " розово око ". В началото на ковид, не ги свързвахме с инфекцията, тъй като това са постоянно срещани болести като охлузиите на централната вена на ретината, на централната артерия на ретината, които са трагични положения и се характеризират с една неочаквана и трайна загуба на зрението. Сега към този момент, освен това заболяване, макар, че е респираторна зараза, сме деликатни. То се характеризира с увеличение на тромботичните свойства на кръвта, с увреждане на съдовата стена, която още повече ускорява тази триада и се усилват тромбоемболичните положения.

Профилът на засегнатите от постковид синдром обвързван със заболяване на очите има, съгласно офталмологът. " Това са хора най-вече със сърдечносъдови болести, диабетици, хипертоници, които страдат от такава симптоматика, възрастните хора над 65-70-годишна възраст също са предразположени и би трябвало да внимават ", поучава Даскалов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР