Постистина стана дума на годината според селекцията на Оксфордският речник

...
Постистина стана дума на годината според селекцията на Оксфордският речник
Коментари Харесай

Губи ли човечеството интерес към истината?

" Постистина " стана дума на годината съгласно селекцията на Оксфордският речник през 2016 година. Може би към този момент не помните повода, само че тя бе определена поради внезапното повишаване на употребата ѝ около дебатите за Брекзит и президентските избори в Съединени американски щати. Тогава създателите на годишната селекция на Оксфорския речник припомниха, че това е разбиране, което се употребява за условия, в които обективните обстоятелства оказват по-малко въздействие върху публичното мнение от прочувствените изявления. 

" Тази дума най-точно характеризира протичащото се в света в последно време. Тя се популяризира доста по отношение на развиването на масмедиите като главен източник на информация и с растящото съмнение на хората към съобщаваните обстоятелства ", разяснява по това време един от съставителите на речника Каспър Гратвол.

От дума на годината обаче " постистина " се трансформира в дълготраен феномен, което подтикна група учени от Университета в Индиана и Университета Вагенинген да потърсят свястно пояснение за известността му. В хода на проучването те стигат до заключението, че в обществото има наклонност към понижаване на смисъла на рационална обосновка. Това съобщава  Eureka Alert.

Изследователите са употребявали технологии за разбор на данни, с цел да проучват реториката от литературата и заглавията на новините. Така открили, че от средата на 19 век до 80-те години на предишния век, хората са били по-склонни да употребяват думи, свързани с логичен разсъждения, като „ затова “, „ несъмнено и „ извод “, и по-рядко - думи, обозначаващи вътрешни усеща и субективни вярвания. От 80-те години на предишния век обаче наклонността се е обърнала.

Освен това учените са разкрили, че в края на 2000-те наклонността да се заменят логическите разсъждения с причини, учредени на усеща, се е ускорила доста и то съразмерно на възходящата известност на обществените мрежи.

„ Каквито и да са движещите сили зад тази наклонност, нашите резултати допускат, че феноменът „ пост-истина “ се дължи на историческа смяна в салдото сред нашите два съществени метода на мислене: размишление против вътрешен глас “, изяснява резултатите от проучването лингвистът Ингрид ван де Лиймпут.

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР