„Постиженията на един учител не се измерват с единиците деца,

...
„Постиженията на един учител не се измерват с единиците деца,
Коментари Харесай

Признание за най-добрите: Учителите като ювелири - работят с...

„ Постиженията на един преподавател не се мерят с единиците деца, които носят медали. Успехите на тези възпитаници се дължат повече на фамилиите, дарбата им от Бог, предварителната подготовка и това, че са търсещи и не се задоволяват единствено с учебното заведение. Аз чувствам най-голямо самопризнание от някогашните си възпитаници – когато ме срещнат след 15 година с думите: „ Помните ли какво ни казвахте? “. И цитират това, което е било апропо и аз даже не го помня, само че съм го споделила, с цел да станат положителни хора. Иначе науката я има в учебниците. “



Това показа старши учителят по математика от Математическата гимназия Лилия Трупчева, откакто изслуша дългата визитка на професионалните си триумфи и достижения на нейни възпитаници за 35 година стаж, от които 32 в елитното учебно заведение. Преподавателката се подреди измежду 23-мата учители и шефове, които получиха годишните награди на Регионалното ръководство на образованието.



Те се дават за шеста поредна година – за висок професионализъм и безрезервност, значими резултати в образованието, възпитанието и социализацията на децата. За първи път тази година номинации имаха право да излъчат освен педагози от гилдията, а и жители, родители, публични организации. Догодина се обмисля да има и специфична категория, в която родителите ще вземат решение кои да бъдат първенците.





„ Когато санкционирам, е мъчно. Когато давам награда – също – призна пред педагозите началникът на Регионалното ръководство на образованието Иванка Киркова. – Независимо от критериите и комисията, всеки пък е мъчно да си позволим да дадем тази оценка на някого, а на различен – не “. След като в комплицираната обстановка на пандемия, предходната година РУО връчи премиите на всички от гилдията в региона, в този момент още веднъж отличава най-хубавите от заслужилите.





Церемонията в двора на ПГТ „ Проф. Асен Златаров “ стартира с акапелното изпъление на националния химн от единайсетокласника от Хуманитарната гимназия Стилиян Пенков.





Две награди бяха присъдени в категорията за педагогичен експерт в предучилищна възраст. Пенка Славова от ДГ „ Осми март “ заслужи едната с 19 година стаж, в който ползва театрални, художествени и STEM техники, игри и интерактивни способи. Ели Радкова от ДГ „ Чучулига “ пък е преподавател единствено от 7 година и работи за приемливост и емпатия сред децата, като е непрекъснат основател на нови планове, в които употребява самостоятелен метод.





Сред учетилите от начален стадий бе отличена Гергана Стоицова - старши преподавател от ОУ „ Алеко Константинов “, която вмъква детайли на ековъзпитание. Десислава Кръстева, която е притежател на още доста награди, получи следващата за това, че насърчава всяко дете да бъде изобретател и има вяра в капацитета на всеки в класа, известна е и с работата си в групите по вяра.

Кирилка Кралчова от ОУ „ Драган Манчов “ имаше доста да опише за 40 година стаж при шестима шефове, само че след благодарностите отстъпи сцената на още две свои колежки. Минка Кирова от СУ „ Софроний Врачански “ получи оценката поради интерактивните мултимедийни образователни модули, които основава, и които обменя безплатно с сътрудници в изискванията на пандемия. Велика Бочукова от СУ „ Любен Каравелов “ пък застана в светлината на прожекторите след открит урок пред 50 учители, STEM детайли в преподаването и доста извоювани надпревари от нейни възпитаници с оптимален брой точки.





Петима са носителите на премията на РУО в прогимназиален стадий. София Гаргова е старши преподавател по британски в ОУ „ Княз Александър I “, Таня Кирова преподава литература в ОУ „ Душо Хаджидеков “ и написа лирика, Румяна Адовска от СУ „ Константин-Кирил Философ “ към този момент 37 година разкрива пред учениците хубостта на музиката. Лалка Христева пък преподава физическо образование и спорт в ОУ „ Петър Берон “ в Перущица.





Учителката по математика от СУ „ Патриарх Евтимий “ Ваня Георгиева е извела най-хубавите си възпитаници до призови места на математически шампионати в Китай и бронз от олимпиадата в Хонг-Конг. „ Благодаря на Бог, че е положил в сърцето ми най-любящата специалност – сподели тя. – И на Кирил и Методий за буквите, посредством които четем словото. Вярвам, че съм възпитала в своите възпитаници това, което желае Бог от нас. Благодаря на децата, които са усетили това в мен “.





В гимназиален стадий самопризнание получиха четирима педагози. Витка Делчева преподава предприемачество, стопанска система, счетоводство към този момент 38 година от които 34 в ПГТСТ „ Гоце Делчев “. „ За толкоз време човек привиква с доста неща и желае да направи доста неща. Вече съм в края на своя път в специалността, нека ме запомнят с положително “, сподели тя.





Със своите 12 година стаж в гилдията учителката по френски от ФЕГ „ Антоан дьо Сент Екзюпери “ Биляна Господарска изпита признателност даже единствено тъй като е измежду хора с толкоз богати биографии. „ Работата ни е като на ювелирите – работим със скъпоценни камъни. Трябва да сме прецизни и за внимаваме. Колеги, високо сърцата! “, обърна се към тях тя.





Освен математичката от МГ-го Лилия Трупчева, наградена в тази категория е и Росица Ангелова - старши преподавател по стопанска система от СУ „ Черноризец Храбър “, чиито възпитаници неотдавна заеха челните три места в национално съревнование по практични финанси.

Наградите за шефове тази година са за шефката на ДГ „ Еделвайс “ Надя Загорска, Величка Кирова – на НУ „ Васил Левски “ в Съединение, Елена Искилиева – на ОУ „ Захари Стоянов “ в пловдивския кв. „ Коматево “, Красимира Благоева – на ОУ „ Васил Левски “ в Караджово, Ива Пенкова – на ОбУ „ Христо Ботев “ в Стамболийски.





За цялостна активност РУО награди учителя по изобразяване от СУ „ Пейо Яворов “ Станислав Петев и директорката на СУ „ Любен Каравелов “ Славка Щерева.



Директорке, ти какво работиш?

Наскоро в час по физическо първолаче стъписало шефката на СУ „ Черноризец Храбър “ с въпроса: „ Директорке, ти какво работиш? “.

Своя отговор Елена Кисьова показа при удостояването й с премията „ Неофит Рилски “, която се присъжда от просветния министър Николай Денков по предложение на РУО. „ Нашата работа е безсънни нощи, след които да влезем още веднъж в учебно заведение с усмивка и ръка, която гали - сподели Кисьова. – Ние сме хора, на които се крепи духовността “.

Най-високия отзив за своята работа на шеф вижда в това, че преди 12 година претендентите за първи клас били 35, в този момент чупят всички върхове – 199. „ Нека бъдем като Йовковите герои – все по теля да търсим положителния облик, да сме обичащи и подкрепящи “, пожела на сътрудниците Елена Кисьова.



Заедно с нея премията „ Св. Неофит Рилски “ получиха директорката на СУ „ Братя Миладинови “ Румяна Петрова, Мариана Манчева - на карловското СУ „ Васил Левски “, Сийка Зрънчева - на ОУ „ Васил Петлешков “ в Пловдив, Йордан Диков – на асеновградската ПГ „ Цар Иван Асен II “, Стоян Даскалов – на ДГ „ Здравец “, Мария Атанасова – зам.-директор на ЕГ „ Иван Вазов “.

Призът тази година отива също при учителката по биология от СУ „ Васил Левски “ в Карлово Анелия Николова, Шинка Дичева от МГ, Валя Георгиева от СУ „ Св. Патриарх Евтимий “, Мария Каракехайова от ОУ „ Яне Сандански “, Галина Тодорова от ОУ „ Стоян Михайловски “, Надежда Атанасова от ПГЕЕ, Красимир Дикларов от ОУ „ Васил Левски “.

Снимки: Наташа Манева

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР