Постижения, за които преди можехме само да мечтаем, вече са

...
Постижения, за които преди можехме само да мечтаем, вече са
Коментари Харесай

3 нови метода за лечение на сколиоза, които сбъдват мечти


Постижения, за които преди можехме единствено да мечтаем, към този момент са действителност в лекуването на сколиоза - положение, което визира 3 от всеки 100 деца и от време на време е животозастрашаващо, в случай че не се лекува. Гръбначният хирург проф. доктор Ахмет Аланай от Комплексния гръбначен център в болница Acıbadem Maslak  в Турция разказва най-новите хирургически способи, които трансформират невъзможното във допустимо, и дава някои значими предизвестия и препоръки.

 



 

Пациенти с напреднала сколиоза, чието лекуване преди беше невероятно, тъй като интервенцията бе прекомерно рискована, в този момент могат да бъдат сполучливо оперирани. Днес сколиоза развиват 3 на всеки 100 деца, само че положението не е добре познато за множеството хора, макар че доста лимитира качеството на живот, води до дихателни и сърдечни проблеми, от време на време приковава пациентите на легло и може даже да заплаши живота им.

Операцията VBT  помага на подрастващи

Проф. Ахмет Аланай и екипът му са първите в Турция и Европа, приложили метода VBT (Vertebral Body Tethering) извън Съединени американски щати. Специалистът по ортопедия и травматология твърди, че той е извънредно подобаващ за деца при започване на пубертета, които страдат от гръбначно деформиране. Проф. Аланай акцентира, че VBT методът е потвърдил своята успеваемост и изяснява: „ Този способ включва слагането на винтове от изпъкналата страна на кривината, свързани с дебела полиетиленова корда, сходна на въженце. След свързване на винтовете, кордата се стяга с устройство и кривината се поправя до известна степен. След тази процедура, изпъкналата страна на сколиотичния сектор пораства по-бавно спрямо вдлъбнатата и това разрешава на извивката да се изправи изцяло или съвсем изцяло, до момента в който гръбначния дирек продължава да пораства. Кордата модулира растежа, като го насочва в нова посока “.

Без забележими белези

Методът VBT не лимитира придвижванията и растежа; за разлика от интервенцията с гръбначно обединение, в този случай не се изисква дълъг прорез на гърба. Проф. Ахмет Аланай изясни, че интервенцията се прави посредством затворена хирургия и сподели: „ Процедурата VBT се реализира през няколко дребни разреза, с широчина към 3 сантиметра, в профил на торса. Това разрешава белезите, които съществено тормозят пациентите със сколиоза, да бъдат прикрити от сутиени и бански костюми, и да останат невидими. Децата, лекувани с този способ, имат опция да движат свободно гръбначния си дирек, възвръщат се по-бързо, по-рано се изписват от болничното заведение и по-бързо се връщат на учебно заведение ”.

 



3 нови животоспасяващи метода

Проф. Ахмет Аланай разказа 3-те най-нови метода за лекуване на сколиоза, които доведоха до пробив в оперативното лекуване: „ Най-напредналите и комплицирани случаи на сколиоза и кифоза, които преди се считаха за неоперабилни или прекомерно рискови, в този момент могат да се лекуват хирургично. Използването на спинална навигация, триизмерно принтиране и невромониторинг трансформира интервенциите, при които имаше висок риск от парализа и се считаха за невъзможни, в интервенции, които могат да се правят по доста по-безопасен метод “.
Спинална навигация
Преди време, даже една-единствена неточност при слагането на винта правеше корекцията невъзможна, само че през днешния ден процедурата се прави несъмнено и безвредно с устройство за гръбначна навигация и триизмерна визуализация на гръбначния дирек. Спиналната навигация улеснява безвредното и несъмнено слагане на винтовете - процедура, която е първият и един от най-важните стадии в лекуването на напреднали и комплицирани деформации. С помощта на спинална навигация, прецизността при поствяне на винта е покрай 100%.
Невромониторинг
Невромонитарингът е техника, която се ползва с присъединяване на невролози и демонстрира предаването на нервни импулси в гръбначния мозък по време на интервенцията. Позволява да се следи положението на гръбначния мозък по време на интервенция и регистрира липса или закъснение на гръбначномозъчните трансмисии. Тези промени се оповестяват на хирурга от невролога, извършващ невромониторинга. Благодарение на това ранно предизвестие, хирургът има опция да открие и в профил повода за нарушаването и да отстрани значително риска от парализа заради увреждане на гръбначния мозък.
3D -принтирани модели на гръбначния дирек
Технологията за триизмерно принтиране дава нови очаквания на пациенти със сколиоза и кифоза в напреднал етап. Технологията към този момент разрешава основаването на тъкмо копие на гръбначния дирек на съответния пациент. Така вместо да си показва гръбначната дисторция, хирургът може да я види посредством 3D модела и, в случай че е належащо, да симулира интервенцията върху модела, с цел да изпита авансово действителните резултати и усложненията, които може да срещне по време на процедурата. Той може също да добие визия за действителната конструкция, която не може да види добре поради близките меки тъкани. По този метод 3D моделите подсигуряват, че тежките случаи на сколиоза и кифоза, които вършат анатомията необикновена, се лекуват оперативно с по-висока сигурност за пациента и по-малък риск от затруднения.

 



Корсетът понижава с 50% вероятността за интервенция

Доц. Чаглар Йългьор твърди, че през последните години методът, насочен към лекуването, е сменен от метод, насочен към пациента. Планът за лекуване има за цел както да поправя изкривяването, по този начин и да усъвършенства качеството на живот на пациента, като регистрира самостоятелните му потребности. „ Освен това, сигурността на пациента и радиационната сигурност също са измежду най-важните фактори при лекуване. Например, рентгеновите апарати с ултраниски равнища на облъчване, които бяха създадени за пациенти със сколиоза, разрешават да се сведе до най-малко общото количество радиация, на която пациентът е изложен в процеса на лекуване, който може да отнеме години. Всичко това са доста значими стъпки за възстановяване качеството на живот ”, отбелязва доцент Йългьор.

За спомагателна информация и консултация:

Тел. 02 851 1228

 



 

* публикация
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР