Постигнат е обрат във военните действия в региона Херсон и

...
Постигнат е обрат във военните действия в региона Херсон и
Коментари Харесай

Украйна е уверена, че ще освободи Херсон до септември

Постигнат е поврат във военните дейности в района Херсон и западните оръжия ще оказват помощ градът да бъде върнат под украински надзор до септември - това заяви в неделя Сергей Клан, консултант на административния началник на окръга.

" Можем да кажем, че на фронта виждаме преломен миг. Преминаваме от защитни към контраатакуващи дейности. Регионът на Херсон сигурно ще бъде освободен до септември, а проектите на окупаторите ще пропаднат, " сподели той пред украинска телевизия.

Благодарение на доставките на оръдия с огромен обхват от страна на Запада, Украйна съумява да завземе назад територия в региона през последните седмици.

Президентът Володимир Зеленски също изрази сходна убеденост по време на обръщението си в събота, когато сподели, че войските на Киев се придвижват " крачка по крачка " в града.

Херсон падна в съветски ръце на 3 март и се трансформира в първия огромен украински град под контрола на Москва след началото на нашествието. Завладяването му бе улеснено от обстоятелството, че отбраняващите се сили не съумяха да взривят моста Антонивски, който пресича река Днипро и агресорите разполагаха с елементарен достъп.

В последните дни обаче се повишават ударите върху основни съветски оръжейни хранилища в покрайнините на Херсон и украинската войска бележи напредък. Мостът е обстрелван с американски артилерийски оръдия. Ако той бъде погубен, кремълската армия в града ще бъде отцепена и това ще бъде тежък удар за Русия.

В неделя вечерта Клан направи преглед на последните събития в местността: " Херсон бе окупиран от първите дни и Русия в действителност вярваше, че ще успее да организира референдум, с който да образува нова национална република с съветски правила и наредби. Почти половин година нашите хора оказват опозиция. Окупаторите се пробват да ни пречупят душевен, само че ще удържим и ще спечелим. "

Официалната информация от Москва е друга: " Теорията, че ще има контраофанзива е някаква фикция, " разяснява пред " РИА Новости " обстановката Кирил Стремозов, който е отпред на разположените войски в района.

Британското разузнаване обаче твърди, че Кремъл е подхванал дейности, с цел да укрепи отбранителните си позиции в окупираните зони в Южна Украйна, което " най-вероятно е в отговор на предстоящата украинска атака ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР