Постигнат е компромис по промените в европейската директива за командированите

...
Постигнат е компромис по промените в европейската директива за командированите
Коментари Харесай

Постигнат е компромис по промените в европейската директива за командированите работници

Постигнат е компромис по измененията в европейската инструкция за командированите служащи. След траяли през целия ден тежки диспути Съветът на Европейския съюз по претовареност, обществена политика, опазване на здравето и потребителски въпроси е стигнал до единодушие по противоречивите въпроси. 

Днешните полемики се концентрираха към 3 съществени въпроса, съобщи естонският министър на опазването на здравето и труда Евгени Осиновски - продължителността на дълготрайните командировки, датата за използване на въпросната инструкция, както и метода, по който ще се третира интернационалния пътен превоз. 

Директивата в настоящия ѝ тип ще продължи да се ползва към пътния превоз. Съветът обаче обсъжда  пакета за мобилността в друга форма, която включва предложения за характерни правила за командированите водачи. Това, за което през днешния ден се съгласихме е, че новата инструкция няма да се прилага към транспорта, докато.т.нар.  " лекс спесиалис " не влязат в действие.

Основното несъгласие на българските евродепутати беше именно за действието на директивата по повод на транспортните служащи. Осиновски добави, че това дава опция на министрите на транспорта повече време да обсъдят въпроса по повод на командированите водачи.

Иначе, е реализирано съглашение продължителността на дълготрайните командировки да бъде 1 година с опция за удължение до 6 месеца, след подадено съобщение. Времето за използването на директивата ще бъде 4 години.

Комисарят по заетостта, социалните въпроси, умения и трудова подвижност Мариан Тейсен дефинира компромиса по този начин:

Компромисът е уравновесен. Той демонстрира, че като европейци ние можем да се съберем, да седнем на масата, да се надигнем против противоположни гледни точки и да реализираме почтено съглашение.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР