Постигнат е голям напредък в първата фаза на проекта за

...
Постигнат е голям напредък в първата фаза на проекта за
Коментари Харесай

След 2500 години: Туристи пътуват с яхти до древния град Ефе...

Постигнат е огромен прогрес в първата фаза на плана за възобновяване на античния канал на Ефес, който ще съедини града още веднъж с морето след 2500 години. Ефес се намира на няколко километра от курорта Кушадасъ, в регион Селчук, до град Измир.

 Анадолска организация

Около 60 % от пилотните работи по строителството са приключени. Първата фаза включва канал с дължина 600 метра и яхтено пристанище с широчина 100 метра и дължина 250 метра, което ще обезпечи краткосрочно настаняване на лодки в региона до историческия обект.

 Анадолска организация

В рамките на първата фаза на плана входът на античния канал ще бъде преустроен и яхтеното пристанище ще бъде построено в сходство с историческата текстура.

 Анадолска организация

Древният град Ефес и пристанището са били свързани посредством кралския път, където западните и източните култури се пресичат в продължение на хиляди години. За 2500 години, заради наноса от Малкия Маеандър и намиращия се наоколо поток Марнас, античният град през днешния ден се намира на 6 километра от морето в днешния си тип.

 Анадолска организация

Служителят по плана Бирол Чинар разгласи, че първата фаза на плана за възобновяване на античния канал на Ефес е създаване на воден път от брега на морето до археологическия обект.

Във втората фаза зоната до пристанището на Ефес ще бъде почистена и реорганизирана в сходство с историческата текстура, като яхтите ще имат достъп до античния град, заключи Чънар.

С плана, който се чака да има огромен принос за туризма в страната, ще бъде допустимо да се пътува до Ефес с яхти още веднъж след 2500 години.

 Анадолска организация

Целта е да се усили броят на туристите, идващи в Ефес всяка година и обектът да се трансформира в една от най-важните дестинации в Турция. Проектът ще бъде приключен до края на годината.

Ефес е бил един от най-важните и антични гръцки градове в Мала Азия, през днешния ден Турция. Разположен е на към 50 км южно от Измир, през днешния ден близо до турския бряг на Егейско море, а в античността е бил на самия бряг при устието на река Кючук Мендерес, която с времето запълва залива и градът към този момент не е на крайбрежието.

 Анадолска организация

Славата на Ефес се дължи в огромна степен на локалния фетиш към източната богиня на плодородието Артемида. Поклонението на богинята се прави от незапомнени времена, само че през първата половина на VI век пр.н.е. стартира строителство на храм на Артемида, трансформирал се в едно от седемте чудеса на античния свят.

Градът е учреден като пристанище на брега на Егейско море и бързо се развива в резултат на търговията. Към 500 година е пренесен на хълма Айясолук покрай днешния град Селчук, защото заливът се запълва с наноси. Впоследствие морето траяло да отстъпва и това става причина за упадъка на града. Земетресения и свлачища дефинитивно погребват руините и по този начин ги съхраняват за археолозите. 

Освен античния град Ефес, археологическият обект в Ефес обгръща библиотеката на Целз, именитата къща на Дева Мария, църквата Св. Йоан Евангелист и праисторическата могила Чукуричи.

 Анадолска организация

Ефес, който през днешния ден е предпазен обект на международното завещание на ЮНЕСКО, е бил място на няколко християнски събора от пети век.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР