Постигнат е абсолютен рекорд по отношение на поръчките за нови

...
Постигнат е абсолютен рекорд по отношение на поръчките за нови
Коментари Харесай

BNEF: Вятърната индустрия постигна абсолютен рекорд от близо 100 ГВт

Постигнат е безспорен връх във връзка с поръчките за нови вятърни турбини през 2020 година. Инсталациите са нарастнали с 59 % на годишна база. Това установяват специалистите от компанията BloombergNEF (BNEF). Въпреки пандемията COVID-19, поръчаните от разработчиците вятърни турбини в света през 2020 година са от порядъка на 96,7 ГВт. Изчислението е на база на вятърните планове и информацията от бранша. За съпоставяне, през 2019 година по данни на компанията въведените в употреба мощности са единствено 60,7 ГВт.

Основна част от издигнатите през предходната година електроцентрали или 93 % са ситуирани на сушата. Изграждането на вятъни турбини в морето се е свило до 6,5 ГВт, което е спад с 13 % спрямо 2019 година. Абсолютният международен връх е заслуга на Китай, излиза наяве от отчета. BNEF базирайки се на своята методика пресмята, че пуснатите в употреба там вятърни мощности са достигнали 57,8 ГВт.

„ Въпреки че всеки район е въвел в употреба по-голям потенциал от вятърна сила, в сравнение с година по-рано, невижданият растеж, следен през 2020 година се дължи на китайския пазар на вятърни мощности “, споделят създателите на отчета.

„ Почти всеки производител на вятърни турбини в този момент може да продава в Китай, а през 2020 година това беше вторият по величина пазар за GE и Vestas”, установяват още създателите на отчета.
Според тях, повече от двадесет производители на турбини са доставяли продукцията си в Китай и доста от тях са удвоили, а други даже утроят конфигурираната си мощ спрямо предходната година “, декларира Лео Уанг, чиновник на BNEF в Пекин.

Експертите на BNEF пресмятат, че през предходната година в Съединени американски щати са пуснати в употреба 16,5 GW нови мощности за вятърна сила, което също е връх. Това е почти в сходство с оповестените по-рано данни от Американската асоциация за чиста сила (ACPA). Силният растеж се дължи на желанието на разработчиците за въвеждането в употреба на плановете, преди да започва намаляването на федералните данъчни заеми (данъчни кредити).

Повече от половината вятърни турбини (51%), пуснати в употреба през 2020 година, са доставени от четири производители: American General Electric (GE), датските Vestas, китайските Goldwind и Envision.

Всеки от тях е трансферирал равнището от 10-гигавата по пуснати в употреба мощности. Увеличава се разликата сред водещи производители и по-малки играчи.

GE и Goldwind заемат тази година първите две места, фокусирайки се върху най-големите пазари. Според създателите Vestas, която се класира на трето място, „ поема по-малък пазарен риск, откакто през предходната година пусна в употреба вятърни турбини в 34 страни.

За разлика от нея, 98% от новите турбини на Goldwind са конфигурирани в Китай, а каузи на GE в Съединени американски щати е 70%.

Като цяло в базата данни на BNEF са регистрирани нови вятърни паркове, които стартират пълноценни търговски действия през 2020 година в 44 страни.

Siemens Gamesa резервира водещата си позиция на офшорния пазар на вятърна сила. През предходната година тя е пуснал в употреба 1,91 GW офшорни вятърни турбини.

Vestas закупи MHI Vestas Offshore Wind в края на 2020 година и има за цел да се нарежда като водещ снабдител на турбини за офшорна вятърна сила. Но до момента, през предходната година датската компания заема едвам седмо място на офшорния пазар на вятърна сила, и се подрежда с изключение на след Siemens Gamesa, и след пет китайски производители - Shanghai Electric, Mingyang, Envision, Goldwind и CSSC.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР