Постигането на устойчива и екологична градска мобилност става все по-съществен

...
Постигането на устойчива и екологична градска мобилност става все по-съществен
Коментари Харесай

София, Варна, Габрово, Русе - различните подходи към постигането на устойчива градска среда

Постигането на устойчива и екологична градска подвижност става все по-съществен проблем за българските градове. Проблемите са идентични, само че всеки взема решение по какъв начин да подходи към тяхното разрешаване. В София към този момент има стандарти за построяването на градската среда, включително тротоари, шахти и други. В Русе сами са разрешили казуса с напояването в градските паркове и миенето на улици. Във Варна залагат на разширение на пешеходната част на града. А в Габрово - на енергийната успеваемост на многофамилните жилищни здания. Това стана ясно по време на третия панел на първата " Годишна конференция за строителство и вложения 2022 ", проведена от списание " Мениджър ", отдадена на еволюцията в градската среда. 

" София е голям град и е изправен пред огромни провокации. Общинският съвет основава възможностите за публично-частни партньорства. Наред с това сътворяваме и разпоредбите за метода, по който да наподобява града ", сподели ръководителят на Столичен общински съвет Георги Георгиев. 

Той регистрира, че Столичният общински съвет до края на лятото е съумял да одобри стандарти за градската среда - за тротоари, за градска настилка, всичко, което дефинира екстериора на нашия град. 

" Вече е реалност нашата стратегия за създаване на тротоарите. Обичайно, съгласно бюджета, се изгаждат сред 50 и 60 000 кв м тротоари се подменят и построяват всяка година. Ние подготвихме, приехме и към този момент имаме финансиране от Европейската капиталова банка на най-мащабната инфраструктурна стратегия за изграждане на тротоари, за които в началото сме предвидили 14 пъти повече средства. Амбицията ни е да изградим до 700 000 кв. м. тротоара в границите на програмата - най-натоварените сектори в кварталите, спирките на градския превоз, учебни заведения, здравните заведения. За нея сме получили дългово финансиране от 50 млн. лева от Европейската капиталова банка плюс лично съфинансиране от 10 млн.лв. Очаква се финалният контракт да бъде подписан през ноември. През пролетта се чака да стартират дейностите по тази стратегия. Една трета от средствата предоставяме за директно ръководство от районните кметове. Амбицията е хората от пролетта да виждат смяната в градската среда ", изясни Георгиев.

Председателят на Столичен общински съвет дефинира тази стратегия като най-ефективния начин за възстановяване на градската среда. Идеята на тази стратегия е с построяването на добре построените тротоари да се облагородят и новите квартали на столицата, добави той. 

Георги Георгиев добави, че през последната една година Столичната община е направила мащабна промяна на метода на слагане, надзор и слагане на преместваемите обекти - павилиони, будки. " В крайна сметка смяната е реалност. Над 100 са законодателните промени в нормативната уредба, които отговарят за метода на слагане на преместваемите обекти. 

" Пет са паркингите, които предлагаме в програмата, като с два от тях напреднахме доста. Два паркинга за 500 места в " Надежда " и на пазара в  " Ситняково " към този момент имат позволение за градеж. ", уточни ръководителят на СОС.

Той се похвали и с подготвени планове за изграждането на спортни обекти посредством публично-частно партньорства - за тенис кортове, футболни стадиони, многофункционална спортна зала в " Слатина ", два противоречиви обекта в " Люлин ". Програмата предвижда на тези обекти да се предоставя 14безплатни часа седмично за прилагане от деца. В останалото време ще работят на пазарен принцип. До края на годината към този момент ще са построени 7 обекта. 



Георги Георгиев, председател на Столичен общински съвет. Снимка: Николай Дойчинов.

Главният проектант на Столична община Здравко Здравков се похвали, че към този момент е довършен общия устройствен план на София. 

" Пред нас като задача стои да довършим Софийския околовръстен път, има изчезнал сектор сред бул. " България " и пътния възел с автомагистрала " Струма ", ще има ли или не връзка с бизнес зоната в Божурище - желаеме да решим значимите тематики за града ", сподели арх. Здравков. 

Той регистрира, че голяма задача, която не се взема решение по този начин елементарно, е тази за градската среда. " През 2018 година изменихме Закона за устройство на Столична община, тъй че да променим наредбата за градската среда. Наредбата сътвори опция за надграждане към нея система от стандарти - шрифтовете на всички системи за напредване в града, цветовите решения в града, стандарти за настилките, трябваше да спазим условия за шахти. Заложихме доста критерии - налична среда, обслужване на хора в неравностойно състояние, майки с колички. Изходихме от съответни проблеми, от бордюри с криви, поредност от детайли, които плановете не регистрират. Поредица от елементи за общата архитектурна визия на града. Минаваме на идващия стандарт - пешеходните пространства - улично осветяване, парапети, кошчета, пейки. Тази задача е идна и имаме упоритостта да довършим стандарта за градската среда. Правим план за надписване на блоковете, като първо ще има такива в ж.к. " Младост " наоколо до Бизнес парка. ", обясни основният проектант на столицата.



Арх. Здравко Здравков, основен проектант на Столична община. Снимка: Николай Дойчинов. 

" Това, което ние вършим, е да изградим една поливна система за растителността. През предходната година успяхме да записваме четири кладенеца, които бяха настоящи, които използваме за миене на улици и паркове в Русе ", показа локален опит инж. Димитър Недев, заместител кмет на Община Русе. 

Относно уличните поправки, инж. Недев изясни, че тази година са решили да подходят друго - вместо да ремотнират улици на парчев града, са почнали поправки в цели квартали - на улици, паркинги, междублокови пространства. В Община Русе подготвят и стратегия за залесяване, тъй че дърветата да устоят на смяната в климата. 



Инж. Димитър Недев,   заместител кмет на Община Русе. Снимка: Николай Дойчинов. 

Сергей Петров, изпълнителен шеф на " Варна - Европейска младежка столица " и основател на съдружие " Таляна " се похвали, че са подкрепили инициативи, които са ориентирани към младежката част на града. Сред тя е и проектът за възкръсване на Варна, който е бил сърцето на града, само че в последните години бил изоставен. 

" Започнахме сериозна работа, първо да споделяме с всички страни вярно - институции, бизнес и хората, които живеят там. Основните цели на сдружението са разширяване на пешеходната част на града. Една от главните улици беше планувана да бъде просто веднъж, а тази улица естественията й поток е пешеходен. В момента тя е споделена - елементи от нея се употребяват от коли, а друга част се употребява като пешеходна зона. 53 са новите планове в този регион от 2016 година досега ", добави Петров. 



Сергей Петров, изпълнителен шеф на " Варна - Европейска младежка столица " и основател на съдружие " Таляна ". Снимка: Николай Дойчинов. 

" Имаме за задача създаване на устойчиви локални системи. " Европейски стартъп градове " работи с над 50 кмета и администрации на европейски градове. Важно е да бъдат вкарвани в общината действителните проблеми на хората в градската среда. Важно е да се изясни на хората, че затварянето на една улица от една зона за коли, не значи спад за бизнеса, а в противен случай - усилва се човекопотока, услугите в региона и броя на бизнеси там ", сподели Димитър Василев, ръководител на Български бизнес конгрес и координатор на " Европейски стартъп градове ". 



Димитър Василев, ръководител на Български бизнес конгрес и координатор на " Европейски стартъп градове ". Снимка: Николай Дойчинов. 

" Това, което вършим като община е да гледаме на енергийната успеваемост като на икономическа успеваемост. Статистиката демонстрира, че този, който е постигнал ениргийната успеваемост, се е развил стопански ", показа Тодор Попов, шеф на Дирекция “Административно, правно и осведомително обслужване ” на община Габрово. 

Според него, превозът би трябвало да се усъвършенства, само че това би трябвало да става дружно с жителите. " Нямаме време да чакаме страната да ни реши проблемите ", безапелационен е той. 

Приключихме една самодейност преди няколко месеца, в която предложихме индустриалните ни зони да се обединят. Друг план, който започнахме, е за енергийната успеваемост на многофамилните жилищни здания ", уточни Тодор Попов. 



Тодор Попов, шеф на Дирекция “Административно, правно и осведомително обслужване ” на община Габрово. Снимка: Николай Дойчинов. 

Очаквайте вести и от последния, четвърти панел на годишната конференция на Мениджър за строителство и вложения!

Основен сътрудник на събитието: 

С поддръжката на: , , , , , , , , , 

Партньор на коктейла: , 

Институционални сътрудници: , , , , 

Медийни сътрудници: , , , , , , 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР