Постигането на 3% дефицит не е толкова голямо предизвикателство, колкото

...
Постигането на 3% дефицит не е толкова голямо предизвикателство, колкото
Коментари Харесай

Лидия Шулева: Вместо данък свръхпечалба - да приключи намаляването на данъчни ставки и акцизи

" Постигането на 3% недостиг не е толкоз огромно предизвикателство, колкото се пробват да го изкарат, в случай че се спре тази политика, която стана традиция в последните национални събрания, в които нямаше ръководещо болшинство - политическите партии да оферират най-различни разхищения на бюджета. Трябва да се върнем в обстановката на непоклатимост и тя може да бъде обезпечена, като приключат всички краткотрайни ограничения, дадени поради пандемията, поради войната в Украйна - намаляването на данъчни ставки и акцизи. "

Това мнение изрази Лидия Шулева, някогашен министър на стопанската система и на обществената политика и някогашен вицепремиер, по БНР.

" Има разхищения в бюджета, които доведоха до съществени непропорционални облаги в избрани браншове за сметка на други и е извънредно време това да бъде прекъснато. Няма по-лоша форма на ръководство на обществените средства от разпределяне на обезщетения и помощи на калпак ", разяснява Шулева.

Изпълнението на бюджетните доходи не е толкоз огромно, колкото се предполагаше, че ще бъде поради инфлацията, добави някогашният вицепремиер.

Данъкът свръхпечалба е много шокираща мярка, счита Шулева. По думите ѝ " обезщетенията, които се раздадоха, отидоха при компании, които генерираха свръхпечалби и най-малкото би трябвало да бъдат спрени ". Ако не се раздават - това са по-сигурни пари, в сравнение с събирането на предполагаем налог облага от всички сдружения.

" Непропорционално е това. И в случай че се спрат тези дотации, тъкмо това, което се чака от налог свръхпечалба да бъде получено, ще бъде получено от спрените обезщетения. "

Според Шулева налог свръхпечалба ще се отрази на дребните и междинни компании, които бяха наранени най-вече и по време на пандемията и затварянията. Сега най-малкото нарастване, което те биха имали, би трябвало да се полза с този налог, което е незаслужено, акцентира тя. По думите ѝ тези компании едвам са съумели да възстановят своите доходи и индикатори от интервала преди пандемията.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР