Постерната изложба Чудотворни икони и свети мощи на Балканите ще

...
Постерната изложба Чудотворни икони и свети мощи на Балканите ще
Коментари Харесай

Изложба на чудотворни икони представят в Пловдив

Постерната галерия " Чудотворни икони и свети мощи на Балканите " ще бъде показана на 15 август от 18 ч., във връзка християнския празник Успение на Пресвета Богородица, в изложбеното пространство на Културния център " Тракарт " в Пловдив. Експозицията ще остане там до 15 септември, оповестиха от Държавния културен институт към Министерство на външните работи - главен сътрудник в реализирането на изложбата и на събитията, свързани с нея.

Изложбата е нов образен план, основан от екип откриватели медиевисти от Центъра за славяно-византийски изследвания " Проф. Иван Дуйчев " към Софийския университет " Св. Климент Охридски ", заяви Българска телеграфна агенция.

" Живата религия в чудотворните облици на Божията Майка, в тяхната мощ, неподвластна на времето, на идеологиите, теориите и философиите, е като мост през вековете. Това е свързващата нишка сред църкви и манастири на Балканите, в които се съхраняват чудотворни икони и свети мощи като скъпоценни реликви ", споделя шефът на Държавния културен институт към министъра на външните работи Снежана Йовева в изявление пред радио " Ватикана ".

Фототипната галерия сполучливо се показва в стратегиите на дипломатическите задачи по света и се радва на засилен интерес. С нея е открита обновената изложба " Мисията " в София, в наличието на дипломатическия корпус, посетители и партньори; пътят й продължава през експониране в Кюстендил (Художествена изложба " Владимир Димитров - Майстора " ) и Рилския манастир, като част от културната стратегия на 16-ата Световна среща на българските медии, проведена от Българската телеграфна организация.

Показана е в Охрид и в Българския културно-информационен център в Скопие, Република Северна Македония (с акцент и роман за чудотворната икона на Свети Йоан Предтеча в Бигорския манастир). По мотив Деня на будителите е гостувала в българското посолство в Белград; а в Южна Африка, в град Мидранд - във връзка Деня на Свети Иван Рилски; също в Албания (Иконографски музей " Онуфри " в град Берат, по-късно и в Тирана); в Минск във връзка отбелязването на Националния празник на България - 3 март; в Женева - по покана на Българската православна църковна община " Рождество Богородично " и под патронажа на Постоянното посланичество на Република България в Женева, Швейцария; в университета Ка Фоскари - Венеция, Италия, във връзка 24 май, и на доста други места.

Към изложбата е отпечатан двуезичен внушителен азбучник, който обогатява разказите за чудотворните икони и свети мощи на Балканите. Той също ще бъде показан в Пловдив, по време на откриването на изложбата в Културния център " Тракарт ".

Последвайте или харесайте вестник " ДУМА " във ФЕЙСБУК --> <--

Споделяйте нашите изявления.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР