Постепенно новият вариант на коронавируса измества съществуващите досега. Това се

...
Постепенно новият вариант на коронавируса измества съществуващите досега. Това се
Коментари Харесай

Вирусолог: При новия вариант на COVID няма промяна в тежестта на заболяването

 Постепенно новият вид на ковид измества съществуващите до момента. Това се вижда само на генетично равнище. В тежестта на болестта няма смяна ". Това съобщи доцент Любомира Николаева – Гломб, която е началник на отдел " Вирусология “ в Националния център по заразни и паразитни заболявания.

" Във Англия се следи едно 70-процентно нарастване на заболеваемостта, само че не се знае още дали това не се дължи и на покачвания растеж на проучване. В момента там има стратегия за по-голям обсег на проучване ", сподели още тя.

По думите й новият вид на COVID-19 е засечен за първи път в проба от пациент на 20-ти септември, само че доникъде на ноември към 28 % от изследваните проби към този момент са носители на тази разновидност, а на 9-ти декември 62 % от пробите към този момент са с нея.

" За да приказваме за " вариант ", един вирус би трябвало да дава отговор на няколко условия. Новият вид не отговоря на тях, което е хубава вест ", изясни още Любомира Николаева – Гломб.

" За тази информация, която необятната общност знае от през вчерашния ден, в Националния център по заразни и паразитни заболявания знаем най-малко 4-5 дни по-рано. Има документи, които се популяризират за разискване измежду експертите. В момента, в който тази информация стана общодостъпна, ние я публикувахме на уеб страницата на Центъра ", разяснява тя, представена от " Нова ".

И добави: " Имаме инсталация, с която можем да го засечем. Методът се назовава целогеномно секвениране и към този момент проучванията са в ход ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР