Поставянето на твърде много червени линии между партиите води до

...
Поставянето на твърде много червени линии между партиите води до
Коментари Харесай

Екатерина Захариева: Почти сигурна съм, че няма да влезем в Еврозоната през 2024 година

Поставянето на прекалено много червени линии сред партиите води до нови избори. Това сподели за БНР Екатерина Захариева, която е народен представител от ГЕРБ и някогашен правосъден министър.

„ Няма неприятно да се приказва и за Българска социалистическа партия. Но с тях ще ни бъде извънредно мъчно, тъй като има големи пропасти, които зеят сред нас във връзка с външната политика. Нека минат тези избори и нека всички да осъзнаят, че трета година тласкаме страната към неустойчивост и политическа рецесия. Отдалечаваме се от Шенген и Еврозоната. Почти сигурна съм, че няма да влезем в Еврозоната през 2024 година. Има и все по-надигащите се гласове за президентска република. Аз считам, че няма нищо по-добро от парламентарна република. Няма по какъв начин да е доста висока оценката за работата на този парламент, тъй като не съумя да излъчи държавно управление, само че имаше доста законодателна активност “, добави още Захариева.

„ Не дребна част от законопроектите се одобриха с огромно болшинство. Не работеше неприятно. Успя да одобри решения, които съумяха да измият срама на България “, сподели Захариева.

Тя разяснява и идната през днешния ден работа на правната парламентарна комисия и на Народно събрание, които ще се положат старания за сливане на плановете за промени в Наказателно-процесуален кодекс и тези в Закона за правосъдната власт.

Вчера правосъдният министър се обърна към депутатите в телевизионно изявление и ги прикани да създадат и невъзможното, с цел да одобряват механизъм за основния прокурор. 

„ Не е невероятно, само че ще бъде необичайно обединяването на тези законопроекти. Зарков приканва, само че внесе законопроект на 30 декември. Едва ли не е осъзнавал, че този парламент има дребна възможност за дълъг живот. Не мога да схвана по какъв начин за изпълнителната власт постоянно има оправдания, а Народно събрание се чака да приема едно към едно всичко, импортирано от Министерски съвет. Това не е задачата на законодателния развой. Проблемите не са единствено в Прокуратурата, уточни Захариева.

„ Когато приказваме за правосъдна промяна, дебатът се изчерпва в обвинявания кой я желае и кой не. Това пречи на същинския и логичен професионален спор.  Когато се чуват единствено обвинявания и част от политическите партии го одобряват като флагман-т.е. единствено те го желаят и никой различен, ще стигаме до това състояние “, съобщи Захариева.

Екатерина Захариева прикани политици, представители на правосъдната власт, на Висшия адвокатски съвет  и представители на гражданския бранш, които желаят да се случи правосъдната промяна,  да смъкват малко напрежението: „ Надявам се  да стартира професионален спор в идващия парламент. Да не приказваме единствено за пред камерите “.

„ Моето мнение е, че и двата механизма не са задоволително ефикасни “, разяснява още тя.

Захариева отговори утвърдително на въпроса дали желае да има надзор върху основния прокурор. Посочи и доказателства в тази тенденция: „ Във втория си кабинет ГЕРБ направи промени, които ограничиха пълномощията на основния прокурор, като децентрализирането. "
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР