Поставянето на реставрирания лъв от паметника на загиналите за свободата

...
Поставянето на реставрирания лъв от паметника на загиналите за свободата
Коментари Харесай

Лъвът се завръща пред НДК

Поставянето на реставрирания лъв от паметника на починалите за свободата и независимостта на България от Първи софийски и Шести търновски полкове пред НДК ще бъде първият знак за възобновяване на историческия монумент. Тържествена военна гала през ноември ще ознаменува преместването.

София

Лъвът ще бъде подложен на мястото на паметника на Първи и Шести полк в пространството на парка пред НДК. В момента той се съхранява във Военноисторическия музей в София, дружно с огромна част от металните табели с имената на починалите войни. След премахването на паметника при градежа на НДК главните детайли от него се съхраняват в музея.
Тодор Чобанов, зам. кмет на София: “Лъвът от истинския паметник е на реституция. Той е 100-годишен с проблеми като всяка железна фигура, която дълго време е стояла в несъответствуваща деструктивна среда. Много сериозен екип от реставратори, който употребява услугите на най-хубавия експерт в България - проф. Инкова, прави серия от проби, с цел да се реши какви химикали ще бъдат употребявани. В момента се работи. ”
Очаква се доникъде на октомври лъвът да е реставриран и подготвен да се завърне на мястото си пред НДК. За времето, в което е пред входа на новата постройка на музея, той към този момент се трансформирал в негов знак.
доктор Даниела Ганчева, зам.-директор на музея: “В продължение на 17 години той седи пред входа на Националния военноисторически музей и посреща посетителите и може да се каже, че близо 900 хиляди до милион гости са го видели. ”
При правенето на цялостния план за възобновяване на военния монумент пред НДК се търси в най-голяма степен аналогия с истинския пример, който е запазил трайно място в сърцата на софиянци. Затова и лъвът още веднъж ще заеме мястото си.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР