Поставянето на ограничителен таван на субсидиите, което се обсъжда в

...
Поставянето на ограничителен таван на субсидиите, което се обсъжда в
Коментари Харесай

Зърнопроизводителите обмислят протести и блокади пред Министерството на земеделието

Поставянето на ограничаващ таван на дотациите, което се разисква в Брюксел, скара другите аграрни сектори у нас. Зърнопроизводителите заплашиха, че ще изкарат тракторите пред агроведомството, в случай че служебният аграрни министър поддържа таваните, а в случай че не го направи, животновъдите ще потестират дружно с овцете си.

Hамаляване на заплащанията на 60 хиляди евро и таван от 100 хиляди евро на стопанство разискват европейските агроминистри. Според зърнопроизводителите това е недопустимо и нездравословно. Костадин Костадинов:

" 60 хиляди евро при едно стопанство от 5 хиляди декара, което ще получава тавани. Какво ще се получи? Раздробяване на компании, накъсване на стопанства. Ще има един трус в бранш " Земеделие " ".

Животновъдите обаче упорстват за въвеждане на тавани, с цел да доближат дотации и по-малките стопани. Симеон Караколев:

" По статистика 8% от тези зърнопроизвоители прибират 80% от дотациите на България и в последна сметка ние отглеждаме едни феодали по места. Това не може повече да продължава. "
 Климатичните промени обричат зърнопроизводството Климатичните промени обричат зърнопроизводството
Климатичните промени заплашват продоволствените доставки, в случай че рисковите метеорологични условия обиден повече от един район за прои...

Зърнопроизводителите са единственият резистентен бранш със сериозен принос към бюджета:

" Когато някой има проблем в бранша си, приказва за неприятните зърнпороизводиътели. Хайде всеки да си гледа в паничката и да работи. Не може да не внасяш нищо в хазната на страната и да искаш единствено, и да ревеш ", споделя Костадин Костадинов.

Ако България поддържа таван на заплащанията, едрият бизнес излиза на митинг с тежката техника. На контрапротест излаат и дребнитепрозводители, в случай че няма таван:

" Масово изспиване, изгаряне, изхвърляне, скупчване на продукцията пред разнообразни ведомства. Не може да продължава повече това нещо ", декларира Симеон Караколев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР