„Поставили сме си за цел, в диалог с всички, да

...
„Поставили сме си за цел, в диалог с всички, да
Коментари Харесай

Заместник-министър Бурджев: Наша цел е да постигнем баланс в земеделието

„ Поставили сме си за цел, в разговор с всички, да реализираме баланс в земеделието. Това се вижда и в новия Стратегически проект, където се отделят повече тласъци за млади фермери. " Това съобщи заместник-министър Стефан Бурджев по време на среща с представители на бизнеса в Института по царевицата, в гр. Кнежа. В полемиката участваха специалисти от Министерството на земеделието, Държавен фонд „ Земеделие " (ДФЗ), Напоителни системи.

Основна тематика на полемиката бе точно Стратегическия проект, процедурите за кандидатстване и опциите за разпределяне на поддръжка. Аграрният заместник-министър акцентира, че за първи път през новия интервал националното съфинансиране е 60%, което демонстрира, че министерството поставя оптимални старания за подкрепяне на секторът, както и, че той е предпочитан за страната. На фермерите бе пояснено, че в него е планувана екологична скица, която дава опция на земеделските стопани за в допълнение подкрепяне, в случай че употребяват остарели български сортове.

„ От идната година ще разчитаме от ден на ден на българските институти за създаване на сортове и за облекчаване на потребностите на земеделските стопани ", разяснява Бурджев и добави, че се възнамерява задоволително финансиране за стопаните, тъй че те да имат интерес да ги отглеждат.

Тема на срещата беше и работата на браншовите организации. „ Трябва да имаме ясни правила за браншовите организации и ясни критерии на представителност и информация за членската маса ", сподели заместник-министър Бурджев. По думите му в идващите месеци би трябвало да бъде показан за публично разискване „ Закон за браншовите организации ". „ Стремим се да създадем работещ закон, който е доста значим, както за бизнеса, по този начин и за нас при директния ни разговор с сектора ", разясни още той.

По време на диалозите бяха разисквани още следствията от обстановка в Украйна, стопанисването и ръководството на аграрни земи, работата на ДФЗ. Фермерите зададоха и въпроси по съответни проблеми, като представителите на министерството поеха ангажимент за инспекция на случаите.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР