Поставих въпроса на председателски съвет, където присъстват ръководствата на всички

...
Поставих въпроса на председателски съвет, където присъстват ръководствата на всички
Коментари Харесай

Нинова: Срещнахме разбиране от другите партии за преговори по бюджета

„ Поставих въпроса на председателски съвет, където участват управленията на всички групи, сред първо и второ четене на закона за бюджета, който внесе служебният кабинет, да беседваме какви допълнения ще сложим, тъй че да подсигуряваме успокоение на хората, само че да има и финансова непоклатимост. Срещнахме схващане на председателски съвет. “ Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова по отношение на предлагането на левицата за диалози сред партиите за промени в бюджета.
От коридорите на Народното събрание тя изрази позицията на “БСП за България “: „ Този закон замразява приходите при повишаващи се цени. За нас това е недопустимо и неприемливо, тъй като води до обедняване. Още по-неприемливо е, че в това време се плануват в допълнение разноски, и до края на тази година, и за идната, за самолети. Не може в тежката социално-икономическа рецесия, бедността и страха на хората от цени, мраз и апетит, тези пари да отидат за нови самолети. Така че имаме схващане и ще беседваме сред първо и второ четене какво да внесем в допълнение “, изясни тя.
По думите ѝ Българска социалистическа партия ще показа обществения си пакет, като всяка партия има право да предложи това, което тя желае и по този метод ще се търси рационалното сечение. „ Целта е да помогнем на хората, да укрепим стопанската система, само че това да не е за сметка на финансовата непоклатимост на страната. Ще беседваме за рационалните решения “, сподели още тя.
Нинова уточни част от целите на левицата: „ За нас е значимо повишението на минималната работна заплата, помощта за младите фамилии, децата и за възрастните, групите на работещите и изключително работещите небогати. За нас е парадокс да се откажем от понятието " енергийна беднотия " и помощта за тях. Разумно е да се беседва и за двете цени – първичното желание на служебния кабинет беше да има, по-късно бързо се отхвърлиха “, разяснява водачът на левицата.
Нинова изясни, че народните представители нямат право да внасят Закон държавния бюджет, а могат да употребяват единствено това, което внесе кабинетът – длъжностен или постоянен. „ Предстоят ни забавни диалози, само че съм сигурна в едно – по този начин, както е влезнал този бюджет от служебния кабинет, няма да излезе в същия тип “, безапелационна е тя.
По думите на водача на Българска социалистическа партия това не е болшинство за държавно управление. „ Това е рационално болшинство за гарантиране на хората през зимата и за подсилване на стопанската система. Това не трансформира позицията ни, че няма да подкрепим мандат на ГЕРБ, Движение за права и свободи и “Възраждане “. Тепърва следва връчването на мандатите, само че нямаме време за губене във връзка с бюджета. Хората чакат действителни решения за живота си “, изясни тя.
От левицата не одобряват причините на Движение за права и свободи за оставен голям държавен дълг от предходното държавно управление: „ Оставихме 9 милиарда в хазната, 1.5 милиарда остатък, към септември имаше 1 милиарда остатък и дотогава параметрите на бюджета се движиха по този начин, както сме ги заложили. Тези задължения, които се обрисуваха от служебния финансов министър, за нас бяха поемането на задължения за самолетите. Служебното държавно управление реши, че е приоритет на това държавно управление новите 8 F-16 и самолети “Грипен “ – те са сред 5-6 милиарда “, сподели още Корнелия Нинова.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР