Поставеният под №3 Григор Димитров загуби с 3:6, 6:7 (3)

...
Поставеният под №3 Григор Димитров загуби с 3:6, 6:7 (3)
Коментари Харесай

Григор Димитров: Винаги боли, но тук е още по-горчиво

Поставеният под №3 Григор Димитров загуби с 3:6, 6:7 (3) от Иля Ивашка (Беларус) при завръщането си на Sofia Open. Двубоят бе от втория кръг на българската ATP250 конкуренция. Ето какво сподели Димитров след загубата си:
Прочетете още
- Имаше доста страсти през днешния ден. Какви бяха твоите чувства през днешния ден?

- Усещанията на корта нямаха нищо общо с играта през днешния ден, сигурно. Лош мач от моя страна. Но не желая да бъда прекомерно отрицателен от играта си. За страдание имаше някои промени през последните седмици, които просто се наложи да опитам. За жал не съумях даже да вляза в третия сет, което беше още по-разочароващо за мен. Имах много благоприятни условия, не ги използвах. В тениса на места има моменти, които като изпуснеш, става доста по-трудно. Като цяло – не се възползвах от всеки един миг, който имах.

- Този маратонски гейм, в който можеше да направиш пробив, той ли се оказа решителен в другата посока?

- Не, имах и в тай-брека благоприятни условия, направих няколко непредизвикани неточности. После той сервира доста добре. Така че не съумях да намеря различен вид. За жал това е.

- Хората в залата вършиха паралели може би с мача ти с Янович, когато беше изоставащ. Минаваха ли ти такива мисли след първия сет?

- Не единствено, имаше няколко пъти при 15-40, когато имах няколко значими моменти. Но направих непредизвикани неточности в някои от най-важните моменти на втория сет. И това ми коства...

- Казахте промени, които са се наложили. Какви са измененията и какво ги е наложило?

- Не желая да приказвам за тях. Все отново съм в интервал в края на годината. Имам още няколко шампионата да изиграя. Искам да се приготвям по оптимално най-хубавия метод, да завърша добре шампионатите до края на годината. Исках за себе си да опитам някои неща.

- Не опита да излизаш на мрежата, за какво?

- Просто ударите не бяха задоволително положителни, с цел да излизам на мрежата. Моментите, в които пробвах, също не бяха задоволително положителни. Не съумях да намеря даже дребна междина в играта му. Той харесва доста да играе в зала. Знаех какво да чакам, само че не съумях да трансформира доста, за жалост. Но даже и с тази игра имах благоприятни условия, което демонстрира, че мога да направя някои неща добре.

- Съжаляваш ли, че направи тези промени в този момент, след мача? До каква степен е изненада това твое държание и играта през днешния ден?

- Вече много години съм в Тура и съм опитвал доста неща в доста по-трудни обстановки. Със сигурност има толкоз доста неща, които би трябвало да оправя в себе си, в играта си, физически. А и както споделих, не съм играл задоволително мачове. Мисля, че това е един от най-важните индикатори, че нещата в мен не са в кондиция. Точно по тази причина се пробвам да направя нещо по-добро. Това постоянно ми е било цел и ме е карало да бъда по-добър. Не желая да скърбя. Не желая да приема тази загуба, само че се постанова. Това е спортът. Винаги боли. Където и да играеш. Но тук е още по-горчиво.

- Каза, че ти оставят още няколко шампионата до края на сезона. Би ли прецизирал каква ти е програмата? И търсенето на нов треньор е насочено към идващия сезон, или за този до края на годината?

- За страдание нямахме толкоз доста време да поговорим върху треньорския състав. Други неща бяха във фокуса. Надявам се при започване на новия сезон да помислим още по-сериозно и да обявим, в случай че имаме нов човек в тима. Не съм сигурен в кои шампионати ще играя до края на годината. Със сигурност желая да играя може би всяка седмица, само че това зависи от всекидневното ми положение.

- Колкото пъти пускахте къси топки на Ивашка, толкоз пъти постигате триумф. Защо по-често не сменяхте ритъма на играта?

- Шанс. За къса топка би трябвало да съм малко повече в корта. Не съумях да ги употребявам повече през днешния ден. В зала разликата е доста дребна. Може би още една къса топка би могла да промени изхода на мача.

- Планираш ли идната седмица присъединяване в Казахстан? И следиш ли изявите на останалите български момчета? Те демонстрират израстване, има български победи всеки ден...

- Да, несъмнено, интересувам се. Гледам им тренировките, виждам им Чалънджърите. Само едно нещо е значимо – здравето. Надявам се, че всеки ден ще има още повече победи от тяхна страна. За шампионатите не знам – би трябвало да играя сигурно в Казахстан, само че занапред ще приказваме какво ще вършим.

- Имаше много здравословни проблеми, те зад тила ти ли са? И ще чакаме ли още пет години, с цел да те забележим още веднъж на Sofia Open?

- Ох, уповавам се не пет години. Надявам се. Последните седмици чувствам по-добре себе си, имам повече време на корта, повече време във фитнеса. Но за нашия спорт най-важното е да играеш мачове. Колкото повече мачове играеш, толкоз повече се вработваш. Защото колкото и да работиш, колкото и да се усещам добре със себе си, колкото и да съм фит, в случай че нямаш мачове, нямаш сигурност в ударите, повече къси топки. Нещата не се получават добре. Надявам се, че освен ще подобря сервиса, само че и нещата ще вървят.

- Публиката даваше ли ви сили? В началото Ивашка непрекъснато целеше линиите – това ли беше повода за брейка и невъзможността за връщането му?

- Мога да отвръщам единствено нещата от моята страна на мрежата. Той в действителност изигра няколко доста хубави топки. Оценявам публиката Когато съм в България, сигурно възприятието е доста по-различно, аз самият се чувствам доста по-различно. Искам да запазя тези моменти. Днес го чувствам отново като победа. Да играя пред родна аудитория...Винаги съм играл за България. Затова не желая да виждам отрицателните неща, а да се концентрирам върху позитивното.

- През 2017 година завоюва купата, а шампионатът Sofia Open беше през февруари. Можеш ли да направиш параленост по кое време е по-удобно – при започване на сезона, или в този момент?

- За това е значим календарът. Не би трябвало да забравяме, че идвах от доста положителни шампионат, на които имах доста положителни представяния. Разбира се, имах повече сили. Мисля, че няма значение. Когато имаш време у дома, да се подготвиш, да помислиш в кои шампионати да играеш, какъв брой да тренираш, да помислиш, да се подготвиш. Всичко това е темп. И съгласно мен няма значение по кое време и къде е шампионатът. Просто би трябвало да си подготвен.

- Настилката изглеждаше малко по-бавна спрямо 2017, това повлия ли ти?

- Не, мисля. Мисля, че беше една концепция по-бавна, само че кортът беше доста добър. Може би по-добър от 2017. Нямаше толкоз неприятни отскачания. Бях прелестно сюрпризиран.

- Вярваш ли, че имаш своите шансове да спечелиш купа от Шлема?

- Винаги има късмет, когато имаш ракета в ръка. Със сигурност ще има доста разнообразни спечелили. Но знам, че постоянно когато съм добре квалифициран, здравословно се усещам добре, имам положителни мачове и тренировки зад себе си, знам, че постоянно имам късмет.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР