Поставените от София - евростолица на спорта“, ПП Витоша“ и

...
Поставените от София - евростолица на спорта“, ПП Витоша“ и
Коментари Харесай

Обновена маркировка улеснява туристи и спортисти на Витоша

Поставените от „ София - евростолица на спорта “, Политическа партия „ Витоша “ и Семеен кодекс „ Вертикален свят “ екологични табелки и знаци защищават хората от загубване в планината.

Съвместна самодейност на Фондация „ София - европейска столица на спорта “, Природен парк „ Витоша “ и Семеен кодекс „ Вертикален свят “ прави допустимо подновяването на туристическата и велосипедна маркировка на Витоша, оповестиха от Столична община.
 Столична община
Тя ще улеснява хората в планината и ще ги защищава от загубване, попадане в нежелателен или неприемлив регион, губене на ориентировка. Дейността е в ход към този момент над половин година, като в проекта за 2021-ва към този момент всичко е изпълнено с маркирането на 100 км туристически направления и 72 км трасета за планинско колоездене.

Практическата работа по обновяването, а където е належащо слагането на нови табелки и знаци е под управлението на изтъкнатия планинар и учител в НСА Дойчин Боянов. Маркирането по маршрутите е напълно съобразено с екологичните условия в планината.
 Столична община
За 2021 година самодейността включва подновяването на маркировка за пешеходен туризъм на следните направления:

1. с. Чуйпетлово - Меча чешма - х. Селимица

2. с. Ярлово – седловина Бука Преслап

3. с. Ярлово – седловина Ярема

4. с. Железница (Царева махала) - з. Синя стрела

По този метод е сложено началото на поетапното маркиране на нископланинската обиколна пътека (НОП), обикаляща планината по хоризонтал с приблизителна височина сред 800 и 1000 метра над морското ниво. Това е една от най-използваните пътеки в планината. Нейното идейно обмисляне е заложено още в генералния паркоустройствен проект от 1955 година, дружно с още две обиколни пътеки, които са среднопланинска обиколна пътека (СОП) и високопланинска обиколна пътека (ВОП).

В тази връзка при маркирането на обиколните направления, туристите ще срещат с изключение на нормалната лентова маркировка със знак в наследник цвят (за НОП) и табелка с надпис и двупосочна стрелка – една оригиналност в планинското маркиране на туристически направления у нас, само че извънредно известна по целия свят.

Също по този начин от пролетта на 2021 година е в ход и премаркирането на някои открити направления за планинско колоездене на Витоша както следва:

1. Бояна – Драгалевци - Боянско езеро - Бояна

2. Владая  - кариерите – Владая

2. Кладница – Боснек – Чуйпетлово – Кладница

3. Чуйпетлово – Църнел – Чуйпетлово

4. Чуйпетлово – з. Смильо – Чуйпетлово

5. Ярлово – Бука Преслап – з. Смильо – Ярлово

Поради вандалски прояви и друг жанр други аргументи, огромна част от поставените указателни табели за велосипедни трасетата липсват, което на процедура основава причина от загубване, попадане в нежелателен или неразрешен за колела регион в планината.
 Столична община
При премаркирането на велосипедните направления, съществуващите насочващи осведомителни табели ще се допълват на нужните места и с марка в триъгълна форма. Тя съставлява ориентиран знак по посока на придвижването за трасето с главен (отговарящ на маршрута цвят) и спомагателен бял цвят.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР