Поставени ли са в риск пациентите с HIV у нас?

...
Поставени ли са в риск пациентите с HIV у нас?
Коментари Харесай

Защо липсват тестове, проследяващи състоянието на пациентите с HIV

Поставени ли са в риск пациентите с HIV у нас? Този въпрос си задават от ден на ден от тях, които от месеци нямат опция да си създадат тест за следене на положението. Специалното проучване се прави от време на време от всеки инфектиран с вируса, а причина за казуса се оказва провалена социална поръчка за доставката им.

Официално, знаем за 3000. Неофициално, те са в пъти повече. Стелиан е част от формалната статистика и в никакъв случай не е желал да остава неизвестен. Защото да си HIV положителен споделя, не е присъда. А да го приемеш, е въпрос на осведоменост.

Бях диагностициран октомври предходната година. Първоначално имах значителен потрес до момента в който схвана и приема това нещо, което се случи. В следствие, аз получих страхотна поддръжка, декларира Стелиан Енев.

Днес, 23-годишният юноша живее с HIV спокоен. Провежда лекуване, което разрешава да не предава вируса на други, както и да не развие СПИН. Всеки, считан за " постоянен " като него, следи развиването на вируса в организма си на 6 месеца, посредством проби за вирусен товар. " Tака знаеш, че медикаментите, които приемаш работят и че си изцяло безвреден за твоите сътрудници, тъй като HIV не се предава посредством здрависване или слюнка, което е значимо да се знае, от прегръдка или от шерване на чаша ", показва Стелиан.

Преди няколко дни, когато идва време за следващия тест, Стелиан се насочва към един от петте центъра за лекуване и следене на HIV в страната. Там обаче, се натъква на това предизвестие - проби няма.

Те не могат да излязат поради стигмата на HIV пред Министерство на здравеопазването да стачкуват като онкологичните пациенти, да вземем за пример и по тази причина техните проблеми се замитат под килима, показва Александър Миланов от Националната пациентска организация.

Че проблем с тестванията, които се доставят посредством социална поръчка има, от Националната пациентска организация алармират още през юли. Тогава излиза наяве, че заради неосъществената поръчка тази година, дребният брой останали проби ще се пазят единствено за предпочитани групи - като бременни, да вземем за пример.

Тази година публичната поръчка се татрузи повече от половин година. Най-вероятно страната към този момент е подписала контракт с частната компания за доставка, само че до момента в който стартира отначало да се изследват всички проби със задна дата, ще минат още няколко месеца, безапелационен е Миланов.

В писмо до NOVA, от Министерство на здравеопазването удостоверяват прекратената поръчка, поради несъответствуващи претенденти. Потвърждават и подписания към този момент преди дни контракт за нова доставка. Кога обаче тестванията ще бъдат налични, не излиза наяве.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР