Поставена преди 100 години статуя на капитан Джеймс Кук е

...
Поставена преди 100 години статуя на капитан Джеймс Кук е
Коментари Харесай

Прерязаха краката на статуя на капитан Кук в Мелбърн

Поставена преди 100 години скулптура на капитан Джеймс Кук е била прерязана, а монумент на кралица Виктория е бил затрупан с алена багра в австралийския град Мелбърн в навечерието на Деня на Австралия в символ на митинг против английското колониално владичество, съобщи Би Би Си, представени от БНР.

Денят на Австралия се отбелязва на 26 януари, когато е годишнината от идването през 1788 година на първия английски флот в залива на Сидни и началото на колониалната епоха.

Полицията в Мелбърн заяви, че проверява вандалския акт, осъществен през нощта. Извършителите са написали „ Колонията ще падне “ на постамента на статуята на капитан Кук. Статуята е била прерязана в зоната на глезените.

Това не е първото посягане против тази скулптура. През 2022 година тя е била напръскана с алена багра, а през 2018 година върху постамента е било изписано с графити „ Не се гордеем “ и оставено знамето на туземците. Джасинта Алън, министър председател на щата Виктория, където се намира Мелбърн, съобщи, че " вандализмът няма място в нашата общественост ".

Проучванията на публичното мнение демонстрират, че почти 60% от австралийците поддържат празнуването на Деня на Австралия на 26 януари, само че доста от коренните поданици на страната и не малко други австралийци считат, че е неправилно да се чества дата, обвързвана с кражбата на земите на туземците и островитяните в протока Торес и опита да се заличи тяхната просвета.

През последните години от ден на ден хора бойкотират празнуването на Деня на Австралия, наричайки го Ден на нашествието.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР