Поставен под остър натиск от всички страни, Международният олимпийски комитет

...
Поставен под остър натиск от всички страни, Международният олимпийски комитет
Коментари Харесай

МОК решава дали Русия ще участва в зимните олимпийски игри

Поставен под изострен напън от всички страни, Международният олимпийски комитет (МОК) взема решение дали Русия ще взе участие в зимните олимпийски игри в Пьончан през 2018 година Изпълнителният комитет на организацията заседава по този въпрос в Лозана, написа " Дневник ".

Страната е подложена на тежки рецензии поради разкритията за държавна политика при приложимост на допинг и прикриване на позитивни проби измежду елитните си състезатели. Скандалът се разрасна обратно във времето и стигна до предходните зимни олимпийски игри в Сочи през 2014 година

Антидопингови организации от разнообразни страни, както и доста спортисти упорстват за цялостна възбрана за Русия.

Москва, несъмнено, отхвърля да имало държавна протекция в случаите на позитивни проби и съзря политически напън против Русия.

Президентът на МОК Томас Бах към този момент съобщи, че ситуацията е доста внимателно. Германецът подчертава върху това, че се опълчват " желанието и нуждата за групова отговорност против правото на самостоятелна правдивост на всеки обособен играч ".

Преди година и половина МОК беше изправен пред подобен тежък избор, като на карта беше сложено присъединяване на Русия в летните игри в Рио де Жанейро. Тогава олимпийският комитет реши всяка интернационална федерация в обособените спортове сама да дефинира дали да спре съветските състезатели. В последна сметка руснаците получиха възбрана да вземат участие в няколко спорта, като лека атлетика и повдигане на тежести, само че страната имаше над 200 свои представители в Бразилия.

Руската ангтидопингова организация остана без права след разкритията в отчета " Макларън " на самостоятелната комисия на Световната ангтидопингова организация (WADA) от 2015 година През 2016 година излезе продължение, съгласно което над 1000 съветски спортисти в над 30 спорта са били забъркани в допинг скица, обхващаща петгодишен интервал.

Преди дни от Южна Корея WADA разгласи, че съветската организация към момента не дава отговор на условията и остава без лиценз. Успоредно с това МОК поетапно наложи доживотни санкции на над 20 съветски състезатели поради допинг нарушавания по време на домакинските игри в Сочи.

" Надяваме се, че разговорът с МОК ще продължи и проблемите ще бъдат позволени. Не бихме желали да приказваме за най-лошия сюжет, обвързван с неучастието на нашите спортисти на игрите. Това би било огромен удар за цялото олимпийско придвижване ", сподели представителят на Kремъл Дмитрий Песков преди дни.

Една от опциите е 15-членният изпълнителен комитет на МОК да наложи цялостна възбрана на Русия. Друг вид е съветски състезатели да вземат участие под безпристрастен байрак. Възможно е и да се повтори " присъдата " от Рио 2016 година и крайното решение да бъде трансферирано на интернационалните федерации в обособените спортове.

До началото на олимпийските игри в Пьончан остават малко повече от два месеца - игрите стартират на 9 февруари 2018 година /faktor.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР