Постът се освободи, след като Евгени Диков стана член на

...
Постът се освободи, след като Евгени Диков стана член на
Коментари Харесай

Борислав Сарафов - единствен кандидат за шеф на Следствието

Постът се освободи, откакто Евгени Диков стана член на Висшия правосъден съвет (ВСС).

Днес прокурорската гилдия на съвета одобри номинацията на Сарафов от четирима членове - самият Диков, Пламена Цветанова, Пламен Найденов, Даниела Машева и основния прокурор Сотир Цацаров.

Те се мотивираха с професионалните и нравствени качества на Борислав Сарафов, както и с неговия управнически опит като заместител на основния прокурор и преди този момент като административен началник на Апелативната профилирана прокуратура.

В предлагането се обръща внимание, че АСпП е построена и в началото управлявана под негово управление. Акцентира се на умеенето на претендента да отстоява позиции и носи отговорност, и построения от него престиж. предложение за избор на Борислав Сарафов – при Върховната касационна прокуратура, за шеф на Националната следствена работа, оповестиха от пресцентъра на Висш съдебен съвет.

Името на Сарафов обаче забъркано в два абсурда. Първият беше през 2016 година, когато проверяваща полицайка от ГДБОП заведе дело против него за надменно държане и закани , отправени в кабинета му по кореспонденция, обвързвана с известната строителна компания "Агромах ". По-късно обаче тя отдръпна желае си.

Другият случай беше към влаковата злополука в Хитрино, когато следовател се оплака, че Сарафов се е появил на съвещание на проверяващия екип и почнал да наскърбява него и сътрудниците му, че се интересуват единствено от "ишиас и лумбаго ". Един от тях - Страхил Каменички, пък нарекъл „ заешко сърце “ , тъй като не повдигнал обвинявания на "двама убийци “ - машинистите (срещу които тъкмо през днешния ден беше импортиран обвинителен акт - б.р.).

Следователят заведе две каузи против Сарафов - гражданско - за непозволено увреждане, и наказателно - за засегнатост. И двете обаче бяха прекъснати, откакто съдилищата одобриха, че той е работил като зам.-главен прокурор и е имал функционален имунитет.

Съдиите обаче не изключиха опцията да се търси дисциплинарна отговорност от него - нещо, което по този начин и не се случи.

Сарафов обаче нападна пред Инспектората към Висш съдебен съвет следователите, в това число и номиниращия го през днешния ден Евгени Диков.

По-късно Сарафов изненадващо бе повдигнат за член на Висш съдебен съвет, само че размишления и се отхвърли.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР