Постът на вицепрезидент в България е едно най-странните и безсмислени

...
Постът на вицепрезидент в България е едно най-странните и безсмислени
Коментари Харесай

Борислав Ангелов, политолог: Илияна Йотова предаде левите избиратели

Постът на вицепрезидент в България е едно най-странните и безсмислени решения в конституцията. В света има единствено двама вицепрезиденти – на Съединени американски щати, който действително е вицепремиер и в Индия, която е с население над 1 милиард души. В Европа такава позиция няма. Често пъти съществуването на вицепрезидент у нас води до полемики и диспути. Защо най-бедната страна членка на Европейски Съюз продължава да устоя пост, лишен от наличие не е ясно.

Още по-силно звучи този въпрос като се направи обзор на активността на сегашния вицепрезидент Илияна Йотова.

От началото на сегашното държавно управление тя се явява главен критик и рушител на политиката му. Неясно за какво нападките й започнаха през най-тежките зимни месеци и продължиха напролет и лятото на актуалната година.

Всичко стартира с прословутите й думи към кабинета „ Нямат 100 шанса, имат 100 дни “ (23 януари). Нямаше приемливост, нямаше уместност или най-малкото обикновена човешка признателност, тъй като е определена с гласовете и поддръжката на същото това държавно управление на Българска социалистическа партия, Политическа партия, Има Такъв Народ и елементи от Демократична България, които ги поддържаха с Радев на изборите.

Йотова не спря да громи болшинството за обществена политика, Северна Македония, бежанци, изработен експорт на оръжие, обща политика, стопански ограничения. За шест месеца даде два пъти повече изказвания (всичките против кабинета), в сравнение с за 5 години за целия си предходен мандат (по времето на ГЕРБ).

За да не сме голословни политологично, ето и единствено няколко определени отзиви и мисли от поредната политика на Йотова за рушене на доверието в кабинета през последните месеци:

- в случай че решението за това да не се заплащат на „ Газпром” доставки на газ от Русия е взето поради това да се вкарва друга газ посредством офшорна компания, и това е контрактувано авансово, това значи, че има скандал;

- че България изнася оръжие за Украйна, посредством посреднически компании през Полша;

- държавното управление няма нито една съответна мярка, която да подкрепя хората, които да свързват двата края, в това число и пенсионерите;

- ограниченията не са ориентирани да борят инфлацията, а по-скоро към това да облекчат ситуацията и обстановката на хората и бизнеса, само че по никакъв метод не стопират инфлацията;

- до каква степен ограниченията (антикризисните) ще бъдат устойчиви, до каква степен бизнесът може да се надява на тях, до каква степен може да бъде сигурен, че те ще продължат и идващите месеци;

- съзря „ нещо премълчано “ в апела на Кирил Петков за привикване на КСНС по тематиката РСМ;

- Когато пристигна разочарованието, от вярата остават пепелища;

Настройва кметовете против държавното управление (основно я посрещат кметове на ГЕРБ – Ловеч, Пловдив и други). На общото заседание на сдружението от общините, която се оглавява от Даниел Панов, кмет на Велико Търново от ГЕРБ насочи рецензия към централната власт, която не се допитва до общините нито за бюджета, нито за бежанците.

За да стигнем два дни преди да се гласоподава вота съмнение да разгласи, че желае държавното управление да оцелее. Невиждано двуличие. Опитната Йотова може би желае да не носи отговорност за свалянето на държавното управление и хаосът, който ще последва. Отговорността й обаче стои както пред българското общество, по този начин и пред гласоподавателите на Българска социалистическа партия, които в никакъв случай нямаше да съобщи. Обаче ги съобщи.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР